Krónika

A NATO is segít a montenegrói tüzek megfékezésében

A horvátországi Splitnél sikerült megfékezni a lángokat

 A NATO és a szövetség partnerei is tűzoltó repülőgépeket küldenek, hogy segítséget nyújtsanak Montenegrónak az erdőtüzek megfékezésében - jelentette kedden a montenegrói sajtó. A horvát sajtó arról számolt be, hogy Split városánál sikerült megfékezn ia tüzet. 

Podgorica az EU polgári védelmi mechanizmusán és az úgynevezett Euroatlanti Katasztrófavédelmi Koordinációs Központon keresztül is kért segítséget.

A Lustica-félszigeten, a Kotori-öbölben vasárnap óta tombolnak a lángok, ami miatt több száz embert, helyieket és turistákat kellett kitelepíteni. A tűzoltást erős és változó irányú szél nehezíti.

Sikerült megállítani a tüzet hétfőn késő este a horvátországi Split városának határánál

Jelentések szerint néhány órán belül 20 helyszínen keletkezett tűz hétfő éjszaka Dalmáciában. Omis és Split között 4500 hektárnyi terület égett le, és 80 ember sérült meg, többségükben tűzoltók.

A helyzet Split-Dalmát megyében volt a legsúlyosabb, ahol több falut is körbevett a tűz, lakóházak, olajfaültetvények, mezőgazdasági gépek és gépjárművek váltak a lángok martalékává, és egy óvoda is leégett. Több helyi lakost és turistát is evakuáltak. A tűz hétfő estére elérte Split város határát is, Kamen települést.

A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tűzoltók az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek, a bóra szél miatt pedig nem tudtak felszállni a repülőgépek sem délutánig. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani a rendkívül nehéz terepviszonyok miatt.

Split városában egész éjjel pánik uralkodott.

 Az emberek elégedetlenek, úgy vélik, hogy az állam későn reagált a tüzekre. A helyszínen tartózkodó tudósítók arról számoltak be, hogy a helyieknek nem volt mivel oltaniuk a tüzet, egyes falvakban és Split város több kerületében nem volt víz és áram. A tűzoltók emberfeletti erővel küzdöttek, de nem volt, aki váltsa őket. Csak hétfőn délután siettek kollégáik segítségére tűzoltók az ország belsejéből, és a hadsereget is későn rendelték a helyszínre - mondták el a helybeli lakosok.

Sokakat elvágott a tűz, sem a katonaság, sem a tűzoltók nem tudtak a helyszínre menni, ezért sok helyen az emberek maguk próbálták menteni házaikat.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök kedden reggel Splitbe érkezett.

A kormányfő hétfőn este még arról beszélt, hogy amennyiben szükséges lesz, nemzetközi segítséget kérnek. Kedden azonban már kijelentette, hogy egyelőre nincs erre szükség. Hétfőn éjjel több ország is felajánlotta segítségét a tűzoltásban, többek között Szlovénia, Oroszország és Bosznia-Hercegovina is.