Kultúra

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését. A METU sikeresen teljesítette a QS Stars felsőoktatási minősítési eljárást, és az eredmények alapján a Budapesti Metropolitan Egyetem a maximálisan adható ötcsillagos minősítésből négycsillagos minősítést ért el, a nemzetköziesítés területén a legmagasabb, ötcsillagos értékelést kapott. Ezzel az egyetem megerősítette elkötelezettségét a minél magasabb akadémiai eredmények elérése iránt.

Rangos nemzetközi elismeréseket hozott az ősz a Budapesti Metropolitan Egyetemnek
Budapesti Metropolitan Egyetem
Fotó: MH/Icsu Renáta

A Quacquarelli Symonds a világ felsőoktatási intézményeinek elemzésére szakosodott brit vállalat. A céget 1990-ben alapította Nunzio Quacquarelli. A QS World University Rankings a világ három legbefolyásosabb egyetemi rangsorának egyike, a Times Higher Education World University Rankings és az Academic Ranking of World Universities mellett.

A QS Stars olyan önkéntes egyetemi minősítési rendszer, amelynek célja, hogy segítse a hallgatókat a számukra leginkább megfelelő felsőoktatási intézmény kiválasztásában a QS látogatói számára fontos témák alapján. Minden pályázó intézmény 0–5 csillagot kap a 13 kulcskategória közül legalább nyolcban.

Négycsillagos a Budapesti Metropolitan Egyetem

A QS Stars minősítés során a METU kiemelkedően szerepelt a nemzetköziesedés terén végzett munkát illetően, ahol a legmagasabb értékelést, 5 csillagot érte el. Emellett az oktatás, foglalkoztathatóság és inkluzivitás területén is magas, négycsillagos besorolást kapott. Az infrastruktúra, művelődés és művészetek, valamint az akadémiai fejlődés tekintetében eredményeit három-három csillaggal ismerte el a rangos intézet. Ez a minősítés nem csupán a nagy elismertségű listán való szereplést jelenti, hanem mélyebb képet ad az egyetem erősségeiről és gyengeségeiről is a kiválasztott területeken.

Ez az elismerés egyetemünk számára újabb bizonyíték arra, hogy egyedi oktatási módszerünk, a naprakész gyakorlati tudás, amit hallgatóinknak átadunk, valamint a nemzetközi közösséghez való tartozásunk mind az az út, amit követnünk kell ahhoz, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem a Kelet-Közép Európai térség meghatározó magánegyeteme legyen. Büszke vagyok arra, hogy részt vehetünk a közelgő QS Stars Awards ceremónián a QS Higher Ed Summit keretében, ahol elismerik egyetemünk eredményeit” – hangsúlyozta az elismeréssel kapcsolatban prof. dr. Kocziszky György, a METU rektora.

Shortlistes a myBRAND egyedi oktatási módszer

A Budapesti Metropolitan Egyetem myBRAND nevű oktatási módszere bekerült a QS Reimagine Education díjpályázatának shortlistére. Ez az innovációs díj a felsőoktatásban alkalmazott módszerek elismerése, amelyek mind hozzájárulnak a hallgatók tanulási eredményeinek javításához és ahhoz, hogy a munkaerőpiacon jobb eredményekkel induljanak az egyetem elvégzése után. A myBRAND módszer kiemelkedő sikere eredményeként 1200 pályázóból felkerült a 360 legjobb pályázót tartalmazó shortlistre. A díjátadóra 2023 decemberében kerül sor az Abu-Dzabiban megrendezésre kerülő QS Reimagine Education Konferencia keretében.

További információkat a QS Stars minősítésről és a Reimagine Education díjról a linkeken találhatók.

Kapcsolódó írásaink