Krónika

Brooklyn szegénynegyedéből indult, emberi roncsként halt meg Al Capone

Adócsalással fogták meg

Ma hetvenöt éve, 1947. január 25-én halt meg Al Capone, a leghíresebb amerikai gengszter. Alphonse „Al” Capone 1899. január 17-én született Brooklynban, egy Olaszországból bevándorolt borbély kilenc gyermeke közül a negyedikként.

Brooklyn szegénynegyedéből indult, emberi roncsként halt meg Al Capone
Al Capone
Fotó: MH

Egy Johnny Torrio nevű gengszter bandájához csatlakozott, és gyorsan emelkedett a ranglétrán. „Nagy” korszaka 1920. január 16. után virradt fel – ekkor lépett ugyanis életbe a szesztilalom Amerikában. Mivel az állampolgárok továbbra is inni akartak, igényeik kielégítését az alvilág vállalta magára. Az ifjú Capone a 20-as évek közepére Chicago teljhatalmú ura lett. Leghírhedtebb tette 1929-ben a Bálint-napi vérfürdő volt, amikor is egy garázsban a rivális Moran-banda hét tagjával végeztek egyszerre rendőrnek öltözött gengszterek.

A gengszterkirály sokáig sérthetetlennek tűnt, és csillaga csak az országos felháborodást keltő vérfürdő után áldozott le. A bűnöző, akit egy évtizedig rendőrök hada hajszolt hiába, végül nem erőszakos bűncselekményekbe bukott bele 1931-ben: a hatóságok huszonkét rendbéli adócsalás vádjával fogták el. A gengszter 1939-ben ugyan kiszabadult, de addigra a birodalma szétesett. Az immár csak emberi roncs Capone életének utolsó nyolc évét teljes visszavonultságban töltötte. 1947. január 25-én agyvérzés vitte el.

Kapcsolódó írásaink