Krónika

Ne várjunk csodát a szájvizektől

Érdemes fenntartásokkal kezelni a garat- és szájöblögetőkről szóló híreket, semmi sem igazolja, hogy érdemben csökkentik a Covid–19-betegek fertőzőképességét

Jelenleg egyetlen kutatás sem állítja, hogy a szájvizek eredményesen csökkentenék a Covid-19-betegek fertőzőképességét. A védekezéshez használt higiénés teen­dők mellé beiktathatjuk használatukat, de a járványt nem fogják megállítani.

Ne várjunk csodát a szájvizektől
Egyes szakértők szerint a szájüreget nem lehet sterilizálni
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az elmúlt időszakban egyre több hír látott napvilágot arról, hogy egyes szájvizek képesek elpusztítani a koronavírust. Ezek mögött tudományos igényű vizsgálatok állnak, de mint minden esetben, érdemes kellő körültekintéssel és megfontoltsággal fogadni ezeket az információkat.

Először októberben közölte a Penn State Orvostudományi Főiskola egy kutatócsoportja, hogy vizsgálatuk alapján több garat-, illetve szájöblögető termék – köztük még bizonyos babasamponok egyszázalékos oldatai is – képes semlegesíteni a koronavírust harminc másodperccel azután, hogy kapcsolatba léptek vele. A kutatócsoport mindazonáltal nem a mostani járványt okozó SARS–CoV-2 víruson kísérletezett, hanem annak egy rokon törzsével, a 2000-es évek elején súlyos járványt okozó SARS-2-vel, laboratóriumi körülmények között.

A napokban a Cardiffi Egyetem munkatársai úgyszintén hasonló eredményekre jutottak: megállapításaik szerint a legalább 0,07 százalék cetilpiridinium-kloridot tartalmazó szájvizeknek elegendő fél perc, hogy semlegesítsék a koronavírust. Ők úgyszintén laboratóriumi körülmények között dolgoztak, ahol megpróbálták imitálni az száj- és orrüreg környezetét. Eredményeiket viszont még azelőtt közölték, hogy szakmai elbírálásukra sor került volna, ami fontos minőségi kritériu­ma egy tudományos publikációnak.

Az eddig rendelkezésre álló adatok tehát mindössze annyit állítanak, hogy a vírussal érintkezve bizonyos szájvizek semlegesítik azt laboratóriumi körülmények között. A kutatásokat végzők ez alapján abban bíznak – a közösségi médiában pedig sok esetben ez terjedt el –, hogy ezek a termékek képesek csökkenteni a fertőzöttek által átadható vírusok mennyiségét. Csakhogy az eddigi tanulmányok közül ezt az összefüggést egy sem igazolja.

Egy, a CNN-nek nyilatkozó infektológus, Graham Snyder például arra hívta fel a figyelmet, az emberi szájüreget nem lehet sterilizálni, mivel a kórokozók rövid idő alatt újra megjelennek. Ráadásul a fertőzöttekben a vírusrészecskék folyamatosan cirkulálnak a felső légúti járatokban, főként a hangszálakon lévő folyadékban vagy a hörgőkben. Egy tüsszentés vagy köhögés során a vírus ezekről kilökődik, így a szájvizek aligha fogják megakadályozni a fertőződési folyamatokat.

Hogy a vírus ellen nem elég szájvizet használnunk, a fentebb említett kutatások vezetői szintén elismerik. Mindkét kutatócsoport további klinikai vizsgálatokat tervez, hogy egyáltalán felbecsülhessék, az öblögetők vajon milyen hatékonysággal csökkentik, már amennyiben csökkentik a Covid–19-betegek fertőzőképességét.
Jelenleg biztonsággal csak annyit állíthatunk, hogy a távolságtartás, a szájmaszkviselés, a rendszeres kézmosás mellé fel lehet venni a listára a szájvíz rendszeres használatát. A járvány megfékezését viszont nem érdemes ettől várnunk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom