Krónika

Árvizeket és közlekedési káoszt hagyott maga után a Dennis az Egyesült Királyságban

Hozzánk lehűlést hoz a vihar

A Dennis névre keresztelt vihar orkánerejű széllel és heves esőzésekkel érte el a Brit-szigeteket a hétvégén. A legnagyobb pusztítást Wales és Anglia déli részein okozta, több mint négyszáz otthont öntött el a víz.

Árvizeket és közlekedési káoszt hagyott maga után a Dennis az Egyesült Királyságban
Fotó: Fotó: AFP/Oli Scarff

Az ítéletidő legalább három halálos áldozatot is követelt. A lakókat gumicsónakokkal menekítették ki házaikból. A vihar és az azt követő árvizek megnehezítik a közlekedést. Stafford­shire és Nottinghamshire megyékben utakat öntött el az ár,
a dél-walesi völgyekben negyven éve nem volt ilyen magas a víz. Több iskolában nem tudták megkezdeni hétfőn a tanítást. Volt, ahol két nap alatt annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. A Dennis viharciklon viselkedése a múlt heti Ciarához képest merőben más volt – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat összefoglalójából. Míg a Ciara végigvonult Európán nyugat-keleti irányban, és frontrendszere gyorsan áthaladt még a Kárpát-medencén is, a Dennis inkább a Brit-szigetek felett tombolt, középpontja pedig mostanra több kisebb örvényre bomlott szét Izland és Skandinávia felett. Frontrendszere várhatóan keddre virradó éjjel érkezik hozzánk, a végletekig legyengült formában. Bár maga a frontrendszer gyenge, mégis több ezer kilométer hosszan, szinte vasfüggönyként választ el egymástól két igen eltérő fizikai állapotú légtömeget: a sarkvidékit és a szubtrópusit. Magyarországon ma cserél helyet a két légtömeg, amit a front elválaszt, és több napon keresztül sarkvidéki eredetű levegő érkezik hozzánk. Kiemelték, télies fordulatra nem kell számítani, de az enyhe idő helyett hűvösebb napok következnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom