Krónika

A repülési engedély megérkezéséig leállítja a 737 MAX-ok gyártását a Boeing

Kiesést okoz az amerikai gazdaságban

A Boeing bejelentette, teljesen leállítja a 737 MAX gyártását addig, amíg az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) nem engedélyezi, hogy a gépek újra forgalomba kerülhessenek – írta a CNN.

Az FAA ugyanakkor nem állított fel pontos határidőt arra, hogy mikor fejezi be a vizsgálatot. Jelenleg négyszáz 737 MAX várakozik Washingtonban, valamint Texasban, hogy újra repülhessen. Az amerikai vállalat – egyébként legnépszerűbb – repülőgépeit tavaly márciusban parancsolták a földre, miután fél éven belül két repülőgép-szerencsétlenségben is érintettek voltak. Az indonéz Lion Air, illetve az etióp Ethiopian Airlines légitársaságok balesetei során összesen háromszáznegyvenhat ember vesztette életét. Azóta kiderült, a katasztrófát egy hibás szoftver okozta, amelyet elsősorban azért építettek be a gépekbe, hogy az irányítása ugyanolyan legyen, mint a korábbi, 737-es típusé. A Boeing a pilóták képzésén próbált meg időt, illetve pénzt spórolni, csakhogy emiatt azok nem tudták, hogyan reagáljanak a hibás szoftver okozta helyzetre. Azóta számos egyéb hiá­nyosságra is fény derült. A cég közölte, a leállás alatt nem bocsát el dolgozókat, az eset azonban jelentős kiesést okozhat az Egyesült Államok gazdaságában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom