Krónika

Nem végeztek még ennyi szívátültetést Magyarországon

Négyszáznegyven szervtranszplantációra került sor tavaly – több mint ezernégyszázan vannak várólistán

Magyarországon  2019-ben négyszáznegyven szervtranszplantációt végeztek el – derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) lapunknak küldött közleményéből. Mint írják, a szervadományozás elsősorban dobogó szívű agyhalottakból történik itthon és Európa-szerte. A szívelégtelenségben szenvedő betegek számára az átültetés jelenti a legjobb minőségű, gyakran az egyetlen gyógymódot.

Kitértek rá, 2019-ben több szerv­adományozás történt, mint a megelőző évben: míg 2018-ban 168, addig tavaly száznyolcvan elhunyt donor szerveiből valósult meg szervkivétel. Agyhalottból 543, élő donorból harminc szervet távolítottak el átültetés céljával. Hazánkban hét transzplantációs központban végeznek el transzplantációt.

A négyszáznegyven műtétből 266 veseátültetés volt, ebből több mint százötvenet a budapesti Semmelweis Egyetem (SE) Transzplantá­ciós és Sebészeti Klinikáján végezték. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Sebészeti Intézet, Transz­plantációs Tanszékén és a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika, Transzplantációs Osztályán negyven, míg a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán harminchárom átültetés történt.

A második leggyakoribb műtéttípus a májátültetés volt, ebből hetvenkilencet végeztek. A szív­-­transzplantációk tekintetében remek évet zártunk: hetvenkét műtétet végeztek 2019-ben. Ez kiemelkedő esetszám, rekordot jelent a magyar szívtranszplantációs program indulása óta. Mindemellett pedig tizennyolc tüdő-, illetve öt kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés is megvalósult.

A 2019-es év során hatszáztíz új beteg került várólistára, az év utolsó napján több mint ezernégyszáz beteg várt valamilyen szervre, többségében (mintegy ezerkétszázan) vesére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom