Krónika

Három generációnyi szkíta harcosnő maradványait találták meg Oroszországban

Négy szkíta harcosnő maradványait fedezték fel egy körülbelül 2500 éves sírhelyben egy orosz faluban, Devitsában - írja a Smtihsonian.

Három generációnyi szkíta harcosnő maradványait találták meg Oroszországban
Egy szkíta harcosnő maradványai
Fotó: Archaeoolog.ru

A sírokat egy orosz archeológus, Valerii Guliaev és csapata fedezte fel december elején. Négy harcosnő maradványai voltak eltemetve, három különböző generációból, mellettük pedig fegyverek, páncélzat és lovas felszerelések. 

A legfiatalabb 12-13 esztendős volt, két nő a húszas éveiben lehetett, az utolsó pedig 45 és 50 között.

A szkíta kultúrában egyébként teljesen normálisnak számított, hogy a nők is harcoltak. Már egészen kisgyerek koruktól kezdve képezték őket, és csakúgy mint a férfiak, ők is lovon jártak, valamint íjat és nyilat használtak. Ráadásul a nőket is ugyanaz temetési rítusok szerint hantolták el, mint a férfiakat - márpedig abban az időben ez közel sem volt így mindenhol.

Így nézhetett ki eredetileg a fejdísz
Így nézhetett ki eredetileg a fejdísz
Fotó: Archaeoolog.ru

Két fiatalabb nő sírgödrét egyébként kirabolva találták meg, de a másik kettő érintetlen volt. A legidősebb nő egy különleges arany fejdíszt viselt, ilyet most fedeztek fel először a régióban. Volt mellette még egy tőr és egy egyedi villás nyílhegy is. A sírban továbbá báránycsontokat is találtak, ami arra utalhat, hogy kora ősszel volt a temetés. Egy szintén ott talált lecythus vázából pedig arra következtettek, hogy a Krisztus előtt negyedik században vettek végső búcsút a nőktől.

A másik nő mellett, akinek érintetlen volt a sírja, egy bronz tükröt, két lándzsát és egy üveggyöngyökből összefűzött karkötőt találtak. Őt lovagló pozícióban temették el, mintha ellovagolna az örökkévalóságba.