Krónika

Cellájában végzett magával a szökött rab

Az azonnali és szakszerű segítségnyújtás sem segítetta férfin, aki még februárban menekült el tárgyalásáról

Öngyilkos lett zárkájában az a harmincöt éves férfi, aki idén télen saját tárgyalásáról az ítélethirdetés után szökött meg a Fővárosi Törvényszékről. A szökés miatt valószínűleg életfogytiglan várt volna rá.

Február 15-én egy 35 éves rab szökött meg az V. kerületi Markó utcában található Fővárosi Törvényszékről. Ítélethirdetés után többször megütötte a biztonsági felügyelőt, és elvette a fegyverét. Ezután megragadta az egyik biztonsági őr karját, és a lőfegyvert a fejéhez tartva kimentek az épületből, majd az utcán az őrt elengedte. Megállított egy Nissant, aminek vezetőjét fegyverrel kényszerítette, hogy segítse őt a menekülésében. A rendőrség elrendelte Budapest zárását, majd autós hajsza vette kezdetét, végül a XV. kerületben, a Nyírpalota út és a Szentmihályi út kereszteződésé­ben fogták el a szökevényt. Több célzott lövést adtak le rá, nyolc lövés eltalálta, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de felépült. Később kiderült, a rab elfogásakor a tár már nem volt a fegyverében, de ezt addig sem ő, sem a sértettek, sem a rendőrök nem tudták.

A Ripost információi szerint Sz. Károly a napokban a börtönben, saját zárkájában öngyilkos lett. A Budapesti Fegyház és Börtön közleménye szerint az eset szerda éjjel történt, a büntetés-végrehajtási intézet személyzete haladéktalanul megkezdte a segítségnyújtást, azonban annak azonnali és szakszerű volta ellenére a férfi életét már nem tudták megmenteni. Közölték azt is, az esettel kapcsolatban belső vizsgálat indult, amelynek elsődleges megállapításai szerint a személyzetet nem terheli felelősség.

A fogolyszökés ügyében a nyomozás végeztével Sz. Károlyt tizenöt bűncselekménnyel gyanúsították meg, többek között terrorcselekmény, fogolyszökés, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettével. Ezek között van olyan, amely tíztől húsz évig terjedő börtönnel, vagy akár életfogytiglannal is büntethető.