Krónika

Két év alatt hatezer szexuális zaklatásról érkezett bejelentés

Az Uber szembenéz a kritikákkal

Szokatlan jelentést publikált a napokban az Uber. A közösségi fuvarozásáról elhíresült nemzetközi vállalat szerint ugyanis 2017-ben, illetve 2018-ban csak az Egyesült Államokban mintegy hatezer bejelentés érkezett hozzájuk az utazások során történt szexuális zaklatásokról.

Két év alatt hatezer szexuális zaklatásról érkezett bejelentés
Az Uber szembenéz a kritikákkal
Fotó: AFP/Getty/Justin Sullivan

Így kívánják jelezni, hogy komolyan veszik az utasok biztonságát. A BBC cikke szerint a valamivel kevesebb mint hatezer incidens összesen 2,3 milliárd utazás során történt. Mint írják, számszerűen több erőszak történt ugyan 2018-ban a korábbi évhez képest, ám arányát tekintve tizenhat százalékkal így is csökkent a zaklatások száma, hiszen tavaly jóval több utazást regisztráltak. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy az Uber korábban már számtalan előírást vezetett be éppen a szolgáltatás biztonságosságát ért kritikák miatt, többek között beüzemeltek egy rendszert, amely folyamatosan ellenőrzi a sofőrök előéletét. Ennek köszönhetően 2018 óta negyvenezer sofőrt kapcsoltak le. A jelentés kitért arra is, csak a tavalyi évben ötvennyolcan vesztették életüket autóbalesetben, kilenc embert pedig meggyilkoltak a cég alkalmazásán keresztül lebonyolított utazások során. A cégnek világszerte számos vizsgálattal kell szembenéznie, nemrég a londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezet bevonta a taxiszolgáltatási engedélyüket, mondván, a vállalat nem felelt meg az előírt feltételrendszereknek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom