Krónika

Tegnaptól tilos rágyújtani az osztrák vendéglőkben

Bécsben vagy Tirolban akár tízezer eurót is fizethet az az étteremtulajdonos, aki megszegi a cigistopot

Ausztriában az összes olyan nyilvános helyen betiltották a dohányzást november elsejétől, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki, vagy fogyasztanak.

A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A törvény alól csak a kerthelyiségek és hasonló jellegű szabadtéri vendéglátóegységek jelentenek kivételt. A törvény életbe lépésének pillanatától ellenőrzésekre is számíthatnak a vendéglátóhelyek. Várhatóan Bécsben lesznek a legszigorúbbak a razziák, itt a piacfelügyelet (Marktamt Wien) ellenőrei már a rendelet életbe lépésének éjszakáján felbukkantak. Összesen nyolcvan ellenőrt alkalmaztak erre a célra, közülük tizennégyen elsősorban azt kontrollálják majd, hogy a dohányosok a megengedett helyeken gyújtanak-e rá.

A nagyobb razziákon, például a diszkók ellenőrzésekor még több ellenőrt bevethetnek, emellett a sürgősségi csoport, sőt, a rendőrség is jelen lesz majd. A piacfelügyelet Bécsben a tervek szerint év végéig a szórakozóhelyek mintegy felét ellenőrzi.

Ez azt jelenti, hogy hatvanegy nap alatt ötezer helyi ellenőrzést kell elvégezniük. Vidéken várhatóan kevesebb lesz az ellenőrzés, ugyanakkor panasz esetén a hivatal kivizsgálja, történt-e szabálysértés. A dohányzási tilalom megszegéséért büntetést kell fizetni, és ennek összege tartományonként eltérő lehet. Bécsben a vendéglátóipari egység tulajdonosát nyolcszáztól tízezer, Tirolban kettőezertől tízezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Azoknak, akik nem a megfelelő helyen gyújtanak rá, száztól ezer euróig terjedő összeget kell fizetniük.

Kapcsolódó írásaink