Krónika

Nőtt a sugárszennyezés a rakétabalesetkor

Balsikerű orosz fegyverkísérlet

A gammasugárzás szintje a normális 4–16-szorosára nőtt az öt orosz atomtudós életét követelő észak-oroszországi fegyverkísérlet-baleset idején.

Ezzel szemben a múlt csütörtöki incidenst követően az orosz védelmi minisztériummég azt közölte, hogy káros anyag nem került a légkörbe, és a sugárzás normális. Leonyid Bolsov, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a robbanás sérültjeit kezelő Arhangelszk megyei orvosokat kivizsgálásra küldték Moszkvába. Közben a Szeverodvinszk nagyvárostól 40 kilométerre található Nyonoksza község lakóinak ma reggel néhány órára el kellett volna hagyniuk a települést, a kitelepítést  azonban később visszavonták. „Balesetek sajnos történnek, ezek tragédiák, de a mostani esetben fontos, hogy azokra a hősökre emlékezzünk, akik életüket vesztették ” – fogalmazott tegnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom