Krónika

Megszakították az indiai rakéta startját

Technikai probléma

Elhalasztották India második Hold-misszióját, az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) információi szerint ugyanis technikai probléma adódott a hordozórakétán – írta az MTI.

A Csandraján–2 leszállást is magába foglaló misszióját ötvenhat perccel a tervezett start előtt szakították meg. Az űrszondát a Szatis Dhavan űrközpontból lőtték volna fel, fedélzetén egy landolómodullal, hogy a Hold déli részéről indulva egyebek mellett víz nyomai után kutassanak a felszínen. A misszió sikeres teljesítése esetén az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lett volna a negyedik ország, amelynek sikerül landolni a mellékbolygón.
A projekthez minden alkotóelemet az országban fejlesztettek ki, a költségek megközelítőleg tízmilliárd rúpiára, azaz negyvenkétmilliárd forintra rúgnak. Indiának korábban már sikerült Hold körüli pályára állítani 2008-ban a Csandraján–1 nevű űreszközt. Az ISRO újabb kilövési időpontot nem határozott meg egyelőre, és a technikai problémáról sem közöltek részleteket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom