Krónika

Turisták vesztek oda a görög viharokban

A Chalkidiki-félszigeten jelenleg több tízezer kelet-európai tölti szabadságát, a gyönyörű tengerpartja miatt népszerű Sarti üdülőfalut nyaranta rengeteg magyar is felkeresi

Legalább hat turista meghalt azokban a viharokban, amelyek heves jégesőkkel és szélviharral csaptak le a görögországi Chalkidiki-félszigetre szerda este. Az ítéletidő a magyarok körében is népszerű tengerparti üdülőfaluban, Sartiban is pusztított; autók rongálódtak meg, szállodatetőket bontott meg a szél. Magyar áldozatról vagy sérültről nem tudni.

Turisták vesztek oda a görög viharokban
Látkép pusztítás után. Nea Plagia üdülőhelyen egy román nő és gyermeke vált áldozattá
Fotó: AFP/Konstantinos Tsakalidis

A viharok szerda este vonultak végig az ország északi részén található – a turisták kö­rében közkedvelt – Chalkidiki-félszigeten. Egy cseh házaspár akkor vesztette életét, amikor lakókocsijukat a heves széllökések magukkal rántották. Egy orosz férfinak és a fiának egy kicsavart fa oltotta ki az életét Potidea városában. Egy román nőt és egy nyolcéves gyereket pedig a vihar következtében leszakadt tetőelemek ütöttek agyon Nea Plagiában egy étteremben.

„Kialudtak a fények a strandon, kitört a káosz, az emberek futottak, kiáltoztak, próbáltak menekülni a tengerpartról” – mondta a BBC-nek egy brit nő.

Hat turista és egy helyi halász életét vesztette. Több mint száz ember sérült meg egy klinika azt közölte, hogy hatvan-hetven embert kellett ellátniuk, többnyire csonttörésekkel. „Ez az első eset huszonöt éves pályafutásom során, hogy ilyet megéltem – hangsúlyozta Athanasziosz Kalcasz, az egészségügyi intézmény vezetője. – Annyira hirtelen és váratlanul történt minden.”

„Szerdán helyi idő szerint 22 óra után villámokkal, dörgéssel érkezett a vihar, majd hirtelen széllökésekre és zivatarra lettünk figyelmesek” – mesélte lapunknak egy, a nyári szezonban a Sarti üdülőfaluban dolgozó férfi.
Halics Arnold elmondta, a szél először éttermi táblákat, kukáskonténereket borogatott fel, majd szállodatetőket bontott meg, több helyről lécek, szigetelőanyagok, cserepek hullottak le. A szerencsének köszönhetően Sartiban csak anyagi károk keletkeztek. Több autó megrongálódott, volt olyan, amelyik totálkáros lett – hangsúlyozta. Folyamatosan állítják helyre a kidőlt oszlopokat és leszakadt vezetékeket, ugyanakkor a mobilhálózat tegnap még akadozva működött, áram pedig nem volt.

A helyiek egyelőre nem számítanak további viharokra. Az ítéletidő mellesleg 37 fokos forróság után csapott le a térségre és a vihar egyes beszámolók szerint mindössze tíz percig tartott mégis óriási pusztítást hagyott maga után.
Sem magyar áldozatról, sem sérültről nem tudni, ami nagy szerencse, mivel egy-egy turnusban több ezer magyar turista érkezik a gyönyörű tengerpartjáról híres Sartiba. A teljes Chalkidiki-félszigeten pedig jelenleg több tízezer, főleg kelet-európai turista nyaral.

A félszigeten szükségállapotot hirdettek.
 

Áradásokra, hurrikánokra készülnek Amerikában

Az Egyesült Államok déli tagállamaiban áradásokra és hurrikánra készülnek, LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere szükségállapotot hirdetett, miután özönvízszerű esőzés öntötte el a várost. Emlékezetes, New Orleansot 2005-ben szinte teljesen lerombolta a Katrina hurrikán. Most napok óta zuhog az eső, egyes negyedekben három óra alatt 250 milliméternyi csapadék hullott, és attól tartanak, hogy a Mississippi folyótól védő gátak átszakadhatnak. A hatóságok arra kérik a lakosokat, vásároljanak három napra elegendő élelmet, és maradjanak otthon, ugyanis a Mexikói-öbölben trópusi ciklon formálódott, amely várhatóan hurrikánná erősödik. Louisiana állam egészére rendkívüli állapotot hirdettek tegnap, és Texas is megkezdte a felkészülést.
(VB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom