Krónika

Megállapították a Vale SA vasérckitermelő vállalat kártérítési felelősségét a zagytározó gátszakadása ügyében

Brazil iszapkatasztrófa

Egy brazil bíróság kedden megállapította a Brumadinhoz település közelében lévő zagytározó gátszakadása ügyében a Vale SA bányaipari óriásvállalat kártérítési felelősségét – közölte az MTI.

Megállapították a Vale SA vasérckitermelő vállalat kártérítési felelősségét a zagytározó gátszakadása ügyében
Huszonkét áldozatot továbbra is keresnek a hatóságok
Fotó: AFP/Douglas Magno

Emlékezetes, január 25-én Minas Gerais államban tizenhárommillió köbméternyi bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki és öntötte el a környező településeket. A környezet- és egészségkárosító anyagokkal szennyezett iszap mintegy százötven méter széles, több kilométer hosszú folyamot hozott létre, házakat, termőföldeket öntött el, és legkevesebb kétszáznegyven emberéletet követelt. A brazil igazságügyi minisztérium a katasztrófa után tizenegymillió reált (830 milliárd forint) zárolt a világ legnagyobb vasérckitermelő vállalatának vagyonából. Az ügyben eljáró bíró most a megállapította a kártérítési felelősséget, ugyanakkor konkrét kártérítési összeget nem határozott meg. A törvényszéki közlemény szerint „egyelőre még nem tudták kizárólag technikai-tudományos feltételek alapján számszerűsíteni” a keletkezett károkat, ehhez ugyanis a halálos áldozatok számán kívül számításba veszik a helyi és regionális környezetben, valamint a gazdasági életben keletkezett károkat is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom