Krónika

Sáskajárás pusztít Szardínián, felfalták a termést a rovarok

A szőlősgazdák is félnek


 

Hatvan éve nem látott sáskajárás pusztít Szardínia szigetén, a rovarok már 2000 hektáron elpusztították a termést – jelentette hétfőn a La Stampa című olasz lap. A sáskák valóságos szőnyegként borítják be a sziget középső részén fekvő Nuoro, Ottana és Orani települések környékét. A szokatlan sáskajárás azzal függhet össze, hogy a viszonylag hűvös május után hirtelen megemelkedett a hőmérséklet az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten. Szakértők szerint már nincs mit tenni a sáskák pusztítása ellen, a legjobb védekezés az elhanyagolt földterületek megművelése lenne. Bár a sáskák a megműveletlen területeken jelentek meg, de aztán a helyi gazdák legnagyobb bánatára átmentek a megművelt részekre, így tehetelenül állnak az invázióval szemben. A legelők és széna nélkül maradt közép-szardíniai gazdák már a sziget más részeiről „importálnak” takarmányt, ami megdrágítja az állattartást. Szakértők szerint félő, hogy ha elfogy a hagyományos táplálékuk,
a sáskák más kultúrákat is megtámadhatnak, például a szőlőt. A Coldiretti agrárszövetség a kormány segítségét kérte a sáskajárás sújtotta földművesek megsegítésére. (FP)

Sáskajárás pusztít Szardínián, felfalták a termést a rovarok
A rovarok már 2000 hektáron elpusztították a termést
Fotó: MH

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom