Krónika

Fegyveres rabok csaptak össze a biztonsági erőkkel, csaknem harmincan életüket vesztették

Börtönlázadás Venezuelában

Legkevesebb huszonkilenc fogvatartott vesztette életét, a biztonsági erők tizenkilenc tagja pedig megsebesült Venezuelában egy börtönlázadás során. Az ország északnyugati részén fekvő Acarigua városának rendőrségi fogdájában péntek este tört ki felkelés.

Fegyveres rabok csaptak össze a biztonsági erőkkel, csaknem harmincan életüket vesztették
A tűzpárbaj során elhunyt fogvatartottak hozzátartozói várakoznak a helyi kórház halottasházánál, hogy kiadják szeretteik holttestét
Fotó: AFP/Marvin Recinos

Egy jogvédő csoport úgy tudja, a fogvatartottak több látogatót is túszul ejtettek, majd azt követően, hogy a rendőrség megrohamozta a zárkákat, a fegyverhez jutott rabok tüzet nyitottak. Egyes hírek szerint gránátok is robbantak az épületben. A közösségi médiában megjelent egy felvétel, amelyen egy maszkot viselő fegyveres látható két női látogatóval. A maszkos támadó arról beszél, hogy kész meghalni, míg az egyik túsz könyörög, hogy tárgyaljon a hatóságokkal. Oscar Valero, Portuguesa állam polgári védelmi tisztségviselője félresikerült szökési kísérletnek nyilvánította az incidenst, amelynek következtében összetűzés keletkezett a rivális bandák között. Mint mondta, a rendőrség azért lépett közbe, hogy megakadályozza a szökést. A Venezuelai Börtönmegfigyelő Központ jogvédő szervezet szóvivője, Humberto Prado mészárlásról beszélt. Elmondta, a rabok napok óta követelték, hogy ne helyezzék át őket a lakhelyüktől távoli börtönökbe, ahol a családtagjaik nem tudják majd látogatni őket, az erőszak akkor tört ki, amikor a rendőrség át akarta kutatni a zárkákat és eltávolítani a látogatókat. Prado felhívta a figyelmet, a kétszázötven férőhelyes épületben a hivatalos közléssel szemben nem háromszázötvenöt, hanem ötszáznegyven rabot tartottak fogva. A hasonló, életeket követelő összecsapások nem ritkák a súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő országban. Venezuela börtönei és a rendőrségi fogdák túlzsúfoltak, ráadásul a hatóságok a maximális negyvennyolc óra helyett gyakran tovább tartják a zárkákban a bűnözőket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom