Krónika

Térkép mutatja, hány autót loptak az utcánkban

A hazai bűnügyi és baleseti helyzetképet lehet böngészni a rendőrség új honlapján

Mostantól az interneten bárki részletesen megkeresheti a rendőrség megújult térképtár honlapján, hogy lakóhelyén, sőt akár a saját utcájában mennyi bűncselekmény vagy baleset történt. A Terkep.police.hu oldal egyelőre tesztüzemben működik, később további térképekkel bővül majd.

Térkép mutatja,  hány autót loptak  az utcánkban
Ponttérkép. Így oszlik el az egy hónap alatt elkövetett összes bűncselekmény
Fotó: Terkep.police.hu

Bár a rendőrség eddig is működtetett bűnügyi és baleseti internetes térképeket, azok bonyolultak, s nehezen használhatóak voltak. A tegnapi nappal azonban útjára indult egy teljesen megújult oldal, a Terkep.police.hu, amelynek interaktív térképei rendkívüli részletességgel, több kategóriára lebontva tájékoztatják az érdeklődöket Magyarország bűnügyi és baleseti helyzetképéről. Egyszerűen, néhány kattintással bárki kiválaszthatja, mely statisztikai adatokra kiváncsi, majd a saját lakóhelyéig, akár utcaszintű pontossággal közelíthet a felületen. Közterületen elkövetett bűncselekmények, személy elleni erőszak, lopás, lakásbetörés, gépkocsi lopás – csak néhány a bűnügyi térkép választható kategóriái közül. A baleseti információknál pedig külön autós, buszos, motoros, valamint biciklis esetek is szűrhetőek, és az ország baleseti gócpontjai is megtalálhatóak.

„A cél az volt, hogy mindenki azokról az adatokról tudjon tájékozódni, ami a saját élethelyzetében fontos” – hangsúlyozta lapunknak Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, hasznos lehet a térkép például azoknak a szülőknek, akiknek gyereke iskolaválasztás előtt áll, vagy azoknak, akik éppen költözést fontolgatnak.

A bűnügyi esetek számadatait úgynevezett ponttérképen nézhetjük meg, a tematikus, más néven fertőzöttségi térképen pedig megtaláljuk százezer főre vetítve, az ország mely régiójában, megyéjében történt a legtöbb bűncselekmény. Értelmezésüket, elemzésüket pedig egy hőtérkép is segíti. Az adatok harminc napos késéssel jelennek meg, és harminc, illetve hatvan nap „termését” mutatják, de van, ahol akár egy évre visszamenőleg is lehet keresni.

A térképtár az 5,148 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozott inNOVA projekt első, a nyilvánosság számára is elérhető eleme. A honlapon időszakosan aktuális térképek is helyet kapnak majd, amelyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják. Az új honlap júliusig tesztüzemben működik, utána a tervek szerint tovább bővül majd.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom