Krónika

Saját rekordját döntötte meg az a serpa, aki huszonharmadszorra jutott fel az Everest csúcsára

Nepál dicsősége

Huszonharmadik alkalommal mászott fel a Mount Everest csúcsára szerdán a negyvenkilenc éves Kami Rita serpa, és ezzel felállította a világ legmagasabb pontja megmászásának új világrekordját, amit szintén ő tartott.

Saját rekordját döntötte meg az a serpa, aki huszonharmadszorra jutott fel az Everest csúcsára
Kami Rita
Fotó: MH

A teljesítményét leginkább megközelítő két mászó mindegyike huszonegy alkalommal jutott fel a világ tetejére, de már mindketten visszavonultak a hegymászástól. A serpa először 1994-ben érte el a Csomolungma csúcsát, azóta szinte minden évben megtette egyszer az utat. Rita ott volt az Everest alaptáborában 2015-ben, amikor egy hógörgeteg megölt tizenkilenc embert. A tragédiát követően családja felszólította, hagyja abba a hegymászást, ám ő a folytatás mellett döntött. Rita egyben a serpák szószólója is, mert mint mondja, nem kapják meg azt az elismerést, melyet megérdemelnének.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom