Krónika

A volt Kilián-laktanya épületébe költözhet az Országos Széchényi Könyvtár

Budáról Pestre

A közintézmények adatbázisait összekötő névtér létrehozásáról tartott tegnapi sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Tüske László az MTI szerint közölte, hogy az intézmény a Budavári Palota F épületéből az Üllői út és a Nagykörút sarkán álló, néhai Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözne át.

Lapunk kérdésére megerősítette, hogy ez a szándék, bár kormányhatározat még nincs róla. A sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy folyamatban van az archivális raktár tervezése Piliscsabán. A Magyar Nemzeti Névtérről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta, hogy ezzel olyan internetes tudásbázis jön létre, amely okosabb, bővebb, pontosabb és megbízhatóbb, mint a Wikipédia. A fejlesztés a különféle, eddig széttagolt adatbázisokban, katalógusokban és online lexikonokban szereplő neveket teszi könnyen kereshetővé és elérhetővé egyetlen helyen. Káldos János, a nemzeti könyvtár munkatársa az eseményen részletezte, hogy a 2016-ban megítélt tízmilliárdos informatikai fejlesztés több eleme már elkészült, és folynak a további beszerzések.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom