Krónika

Újra nyomoznak a WikiLeaks alapítójának ügyében

Nemi erőszak a gyanú

Újraindították a nyomozást Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója ellen Svédországban nemi erőszak gyanújával.

Újra nyomoznak a WikiLeaks alapítójának ügyében
Julian Assange
Fotó: MH

A vizsgálatot 2017-ben szüntették meg, és visszavonták az ellene kiadott nemzetközi körözést is, arra hivatkozva, hogy az akkor az ecuadori követségen élő férfi kézre kerítésére nincs esély. Az MTI jelentése szerint a svédek azután kérik a kiadatást, hogy az ausztrál internetes aktivista letöltötte a rá kiszabott börtönbüntetést az Egyesült Királyságban. Egy londoni bíróság május elején ötven hét börtönbüntetésre ítélte, mert megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Kiadatását korábban Washington is kérte, az Egyesült Államokban ugyanis az ország történetének legnagyobb számítógépes támadásával vádolják, amiért 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt – köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat – lopott el és szivárogtatott ki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom