Krónika

Ausztrál bennszülöttek fordultak az ENSZ-hez

Veszélyezteti jövőjüket a klímaváltozás

Petícióval fordult az ENSZ-hez a Csendes-óceán nyugati medencéjében, Ausztrália észak-keleti partjaihoz közel fekvő Torres-szoros szigetein élő ausztrál bennszülöttcsoport, mert az ausztrál kormány úgymond nem védi meg őket a klímaváltozástól, amely kultúrájukat és ősi szülőföldjüket veszélyezteti.

„Az áradás minden évben egyre magasabb, elárasztja a házakat, földeket és a fontos kulturális helyszíneket. A tengerek emelkedő hőmérséklete elsorvasztja az egészséges tengeri környezetet a szigetek környékén a korallok kifehéredésével és az óceán elsavasodásával” – fogalmaztak. A szigetlakók azzal vádolják az ausztrál kormányt, hogy nincsenek irányelvei a karbonkibocsátás csökkentésének elérésére, és továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokat felhasználó ipar érdekeit szolgálja. Az apró szigetek lakói el akarják érni, hogy Ausztrália csökkentse nullára 2050-ig a szén-dioxid-kibocsátást, és adjon tizennégymillió dollárt védművek építésére és más olyan intézkedésekre, amelyek lehetővé teszik, hogy az alacsonyan fekvő szigetek a jövőben is lakhatók maradjanak. A szervezet először kapott ilyen beadványt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom