Krónika

Kevesebben halnak meg Európa útjain

Hazánk elmarad az uniós átlagtól: 2018-ban egymillió főre vetítve hatvannégyen vesztették életüket

Mintegy huszonötezer-egyszázan vesztették életüket közlekedési balesetben  2018-ban Európai Unió huszonnyolc tagállamában. Az EU még 2010-ben azt tűzte ki célul, hogy az évtized végére felére csökkenjen a halálesetek száma, erre azonban nem sok esély van.

Kevesebben halnak meg Európa útjain
Közúti balesetben meghaltak száma az Európai Unióban
Fotó: EU CARE adatbázis

Az Európai Unióban 2018-ban több mint huszonötezren haltak meg közúti balesetben, mely mindössze egy százalékos csökkenést jelent 2017-hez képest. Ugyanakkor ha 2010-hez, az uniós közlekedésbiztonsági célkitűzés bázisévéhez viszonyítjuk az adatokat, akkor már jelentősebb, huszonegy százalékos csökkenésről beszélhetünk – hívta fel a figyelmet honlapján az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB). Hozzátették az eredmények azt jelzik, hogy az európai utak a legbiztonságosabbak.

Az EU 2010-ben azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra felére csökkenjen a halálos közlekedési balesetek száma, ez azonban ilyen ütem mellett bizonyosan nem tartható.

Az Európai Bizottság a közelmúltban intézkedéseket is hozott a biztonság növelése érdekében. Hamarosan feltérképezik valamennyi autópálya és elsődleges európai út közlekedési kockázatát, emellett kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a gyalogosokra, valamint a biciklivel vagy motorral közlekedőkre. Döntés született arról is, hogy néhány éven belül az új gyártású autókba számos biztonsági elem kerül kötelező jelleggel beépítésre: például az intelligens sebességszabályozó vagy az automata vészfékező rendszer.

Az április elején közzétett adatok szerint tavaly az EU-ban átlagosan egymillió főre vetítve negyvenkilenc haláleset történt. A lista első helyén, a legkevesebb halálesettel az Egyesült Királyság áll (28 haláleset/millió lakos). Őket követi Dánia (30 haláleset) és Írország (31 haláleset). A sort Bulgária (88 haláleset) és Románia (96 haláleset) zárja. Magyarországon ez a szám 64 haláleset/millió lakos, vagyis jóval elmaradunk az EU-s átlagtól.

Az évtizedes magyar baleseti helyzetképet tekintve, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, a közúti halálos áldozatok száma a 2010. évi hétszáznegyven főről 2018-ban 629 főre csökkent. A személyi sérüléses balesetek alakulását kis növekedés jellemzi (2010-ben 16 308, 2018-ban 16 757). Az ittasan okozott személyi sérüléses közúti balesetek száma pedig 2010 óta csaknem negyedével csökkent (1883-ról 1425-re). Tavaly összesen néggyel többen vesztették életüket a hazai utakon, mint 2017-ben.

Indul a Közlekedik a család vetélkedő

Immáron nyolcadik alkalommal indul szombaton a Közlekedik a család elnevezésű vetélkedősorozat az ORFK-OBB szervezésében. Cél, hogy a fiatalok minél korábban, játékos keretek között megismerkedhessenek a megfontolt közlekedés szabályaival, míg az idősebbeknek lehetőségük nyílik átismételni azokat. A feladatok között szerepelnek egyebek mellett KRESZ elméleti, illetve autós és kerékpáros ügyességi feladatok is. Tavaly közel ötszáz család vett részt a megyei selejtezőkön. A verseny fődíja egy Škoda személygépkocsi, idén pedig már azokat az iskolákat is díjazzák, amelyek a legtöbb családdal vesznek részt. Ebben az évben a vetélkedő első állomása Szeged, de több megyeszékhelyen is rendeznek fordulókat. A döntőre június 1-jén kerül sor. (VB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom