Határon túl

Széles körű magyar-magyar társadalmi párbeszéd indul a Felvidéken

A fórum létrehozásának szándékát még szeptemberben jelentette be a felvidéki magyar párt vezetése

Széles körű társadalmi párbeszédet kezdeményez a felvidéki magyarság körében a Magyar Közösség Pártja (MKP) a kiút- és megoldáskeresés szándékával az ottani magyar közösséget érintő, jövőjét befolyásoló ügyek, problémák megvitatására - jelentették be az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon pénteken.

A társadalmi fórumot november 21-én, a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen, a városi sportcsarnokban rendezik meg. A fórum létrehozásának szándékát még szeptemberben jelentette be a felvidéki magyar párt vezetése, azzal, hogy szeretné elérni, a felvidéki magyarságot érintő kérdések megvitatása a jövőben ne csak a politikai pártok közötti vitára korlátozódjék, hanem induljon el egy össztársadalmi együttgondolkodás. A fórumra országos felvidéki magyar politikai és civil szervezetek és magyar intézmények képviselőit hívták meg, illetve a tervek szerint a magyarok által lakott megyék és jelentősebb települések és történelmi egyházak is képviseltetik majd magukat rajta.

"Nem egy gittegyletet szeretnénk összehozni, hanem egy folyamatot elindítani, amelynek során konkrét kérdésekben szakmai irányt tudunk adni a párbeszédnek, és előre tudunk lépni" - mondta Menyhárt József, az MKP elnöke. Rámutatott: nagyon fontos számukra, hogy megtalálják azokat a követendő és nem csupán az MKP által elfogadható irányelveket, amelyek mentén sikerül megőrizni a felvidéki magyarságot, a közösséget évtizedek óta sújtó jelentős létszámfogyatkozás ellenére.
 Menyhárt József az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a fórumra szóló meghívókat az összes érintettnek elküldték, akiknek eddig pozitívak a visszajelzéseik. "Hiszem, azt, hogy Dunaszerdahelyen nem csak az MKP és a civil szféra fog az asztalnál ülni, hanem a Híd párt képviselete is jelen lesz" - jelentette ki Menyhárt József. Hozzáfűzte: a fórumon reményeik szerint egy közös állásfoglalást is sikerül majd elfogadni, amelyben meghatározzák azon pontokat, amelyekre a résztvevőknek a jövőben, párthovatartozástól függetlenül irányelvként kell tekinteniük.
A sajtótájékoztatón szó esett még néhány, a párt által az elmúlt hónapokban indított kezdeményezésről is. Az egyik az volt, hogy kérték a szlovák közszolgálati médiában sugárzott magyar nyelvű adások műsoridejének a magyar anyanyelvű lakosság számarányához igazítását, illetve az erre vonatkozó - több éve hatályban lévő - szabályozás gyakorlatba való átültetését.
Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának (OT) elnöke elmondta: kezdeményezésükre - forráshiányra hivatkozva - elutasító választ kaptak a szlovák szaktárcától. Az OT elnöke ennek kapcsán rámutatott: mivel a kérésükben megfogalmazottakat a hatályos szabályozás szerint a közmédiának biztosítania kell, nem fogadják el az elutasítást, és újabb, jogi lépéseket terveznek az ügyben.
Az MKP másik kezdeményezésében azt a júliusban hatályba lépett törvénymódosítást kifogásolta, amely fizetőssé tette az anyanyelvre történő fordításokat a polgári peres eljárásokban. Ezt a módosítást az anyanyelvhasználat terén történt jelentős visszalépésként értékeli, és a jogegyenlőség elvének, illetve a vonatkozó uniós charta megsértésének tartja a felvidéki magyar párt, amely még októberben az igazságügyi tárcánál is tiltakozott a történtek miatt. Az MKP vezetése az üggyel kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva pénteken közölte: panaszukra még nem kaptak választ a szaktárcától.