Határon túl

RMDSZ: Arányos választási rendszer kell Romániában

A szövetség a pártlistás rendszerhez való visszatérést szorgalmazza

Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kijelentette, partja olyan választási jogszabályokat szorgalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyarság számarányának és súlyának megfelelő képviselethez jusson a bukaresti parlamentben és az önkormányzatokban.

Márton Árpád 576 RMDSZ
A hatályos választási rendszerben az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt teljesítő pártok is mandátumhoz juthattak, ha jelöltjeik legalább hat képviselői és három szenátori választókerületben megszerezték a voksok többségét.

A romániai magyar politikus hozzátette, a szenátusban a magyar érdekképviselet politikai súlyát azért veszélyeztetné a karcsúsítás, mert elveszítheti az önálló frakcióhoz való jogot. Ehhez ugyanis legalább hét szenátor kell, de egy száz tagú felsőházban a magyarság nem számíthat hatnál több mandátumra. Kérdésre, hogy igényli-e az RMDSZ az úgynevezett alternatív parlamenti küszöb fenntartását, Márton Árpád úgy vélekedett: erre egy arányos választási rendszerben nem lenne szükség, de egy kedvezőtlenül megalkotott többségi, vagy vegyes rendszerben alternatív küszöb híján képviselet nélkül maradhat a magyarság.

Márton Árpád megjegyezte, az önkormányzatok esetében javasolni fogja, hogy a szórványközösségeket hátrányosan érintő ötszázalékos bejutási küszöböt három százalékra csökkentsék. Arra a kérdésre, hogy mi az RMDSZ álláspontja az elektronikus, vagy levélben való szavazásról, a képviselő azt mondta: az ellenőrizetlen elektronikus szavazást az RMDSZ nem tudja elfogadni, mert az nem garantálja a voksolás közvetlen és titkos jellegét. "Egy szavazókörben látják, ha valaki nem egyedül meg be a fülkébe, de ha egy számítógépről voksol, nem látni, nem ül-e mellette valaki, sőt nem szavaz-e helyette más, aki megszerezte a jelszavát" - magyarázta aggályait az RMDSZ képviselő. A levélben való voksolást elfogadhatónak nevezte, abban az esetben, ha a magyarországi megoldáshoz hasonló garanciákkal párosul; legyen előzetes regisztráció és a levélben leadott voksokat küldjék el a szavazás napja előtt.