Határon túl

Potápi Árpád: a kárpátaljai magyarok számíthatnak Magyarország segítségére

„Hiszünk abban, hogy a kárpátaljai magyarság előtt biztató jövő áll"

A magyar kormány és a magyar társadalom a kárpátaljai magyar közösség mellett áll, ez a közösség ahogyan eddig is, ezután is számíthat Magyarország támogatására - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diplomaátadó ünnepségén.

A beregszászi református templomban megtartott rendezvényen az államtitkár kiemelte: a főiskola létrehozásakor az volt az alapvető cél, hogy a magyar diákok helyben, anyanyelvükön kapjanak minőségi tudást. Az évek során azonban az intézmény a magyar szellemi, tudományos élet központjává vált. Ma a főiskola nemcsak a kárpátaljai magyarság anyanyelvű felsőoktatásában játszik kiemelkedő szerepet, de vállalja a magyarság kultúrájának az ápolását - tette hozzá.

Az ukrajnai helyzetre utalva Potápi Árpád János emlékeztetett: a főiskola indulásakor nem gondolták, hogy a kárpátaljai magyarságnak olyan megpróbáltatásokkal kell szembenéznie, mint a két éve zajló kelet-ukrajnai konfliktus. Nem hitték, egyszer attól kell tartani, hogy a magyarság megmaradása kerül veszélybe Kárpátalján. A helyzet súlyosságát azonban idejében felmérték. A kárpátaljai magyarságért összefogtak az anyaországi önkormányzatok, az egyházak, a magyar közösségek a Kárpát-medencében, a társadalmi szervezetek és a politikai pártok - tette hozzá. A magyar kormány új programokat indított a kárpátaljai magyar intézményrendszer fenntartásáért - mondta a politikus. A tavalyi pályázati rendszerhez hasonlóan idén is magyar kormánytámogatást kapnak a pedagógusok, lelkészek, hitoktatók, egészségügyi dolgozók, támogatják az óvodai gyermekétkeztetést. "Hiszünk abban, hogy a kárpátaljai magyarság előtt biztató jövő áll, ezt bizonyítja, hogy nemrégiben a főiskola falai között írták alá a kárpátaljai magyarság szülőföldön való megmaradását elősegítő, 32 milliárd forint értékű gazdaságfejlesztési programot" - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Nem szabad magár hagyni a közösséget – hangsúlyozta az államtitkár

Az államtitkár fontosnak mondta, hogy nemcsak a kárpátaljai magyarság megsegítése a cél, hanem a kárpátaljai ruszinoké, ukránoké és más nemzetiségű lakosoké is. Szerinte minden segítség hiábavaló lett volna, ha nem lettek volna a kárpátaljai magyarságnak olyan elkötelezett tagjai, akik nem hagyták magukra a közösséget.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora elmondta, az intézmény jelentős infrastrukturális fejlődésen ment keresztül, jelentős eredményeket könyvelhet el az oktatás, a tudomány és a kultúra terén is. A most zárult tanévben a főiskolának 1013 hallgatója volt, közülük 712 részesült államilag akkreditált képzésben, és a diplomaátadó ünnepségen 148 végzős hallgató veheti át oklevelét.

Brenzovics Lászó, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője kiemelte: a friss diplomások nehéz időszakban hagyják el a főiskolát és lépnek ki az életbe, hiszen Ukrajnában továbbra is dúl a háború, amely a Rákóczi főiskolán végzettek közül is szedett áldozatot, és folytatódik a rendkívül mély gazdasági válság. "Az ember azonban nem tudja megválasztani, hogy milyen korban szülessen, így nekünk most közösen kell fenntartanunk a közösségünket " - mondta.