Határon túl

Pótápi Árpád: Segíteni fogjuk a fiatalok szülőföldön való boldogulását

Támogatást kapnak a külhoni családi vállalkozások jövőre

A tervek szerint jövőre a külhoni családi vállalkozások kaphatnak támogatást a nemzetpolitikai államtitkárság tematikus programjainak keretében - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Simontornyán.

Potápi Árpád János egy határon túli fiatalok részvételével kezdődött konferencián hozzátette: ahogyan 2016-ban a külhoni fiatal vállalkozók támogatásánál, ezúttal is a szülőföldön való boldogulást szeretnék segíteni. A programot a Magyar Állandó Értekezlet december 1-én fogadhatja el.

Emlékeztetett arra, hogy az idén lebonyolított külhoni magyar vállalkozók évében 967 pályázat érkezett az 525 millió forintos keretre, amelyet 600 millió forintra emeltek. A Kárpát-medencéből 117 fiatal vállalkozó, köztük gazdálkodók, orvosok, szolgáltatás területén dolgozók nyertek 6 millió forintos támogatást. 

A tematikus programról azt mondta: ez is egyik módja annak, hogy a külhoni fiatalokat az anyaországhoz tudják kötni, és helyi gazdaságot erősítsék. Azok, akik vállalkozást alapítanak, otthon akarnak érvényesülni, és kevésbé akarnak elmenni külföldre - jegyezte meg.

Az államtitkár köszöntőjében kitért arra, hogy 1956-os forradalom a határon túli magyarokat is érintette, a megtorlás őket sem kerülte el; a konferencia résztvevői a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulóján mécsesgyújtással emlékeztek a forradalom hőseire.

A Magyarok a Kárpát-medencében - vállalkozások, képzések, munkaerőpiac című, háromnapos tanácskozást idén negyedik alkalommal rendezi meg a nemzetpolitikai államtitkárság. Az eseményen, amelyet a Fried Kastély Szállodában rendeznek, nyolcvan főiskolai, egyetemi hallgató vesz részt. Erdélyből 40, a Vajdaságból 18, Kárpátaljáról 12, a Felvidékről 9, Horvátországból egy hallgató érkezett.

A fiatalok a konferenciát nyitó vitaesten a Brexitről, az Európai Unióból történő brit kilépésről és a Budapesten tervezett olimpiáról fejtették ki véleményüket. Szombaton megismerhetik a budapesti olimpiai pályázatot, előadást tart Kovács Zoltán kormányszóvivő, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, bemutatkozik a Példakép Alapítvány, és vajdasági, illetve felvidéki magyar példaképekkel - fiatal, sikeres vállalkozókkal - ismerkedhetnek meg.

A nemzetpolitikai államtitkárság szerint a továbbképzés a határon túli magyar közösségek megmaradását szolgálja, a fiatalok találkozása elősegíti a magyar-magyar kapcsolatok erősítését.