Határon túl

Orbán Viktor: A romániai magyaroknak ki kell állniuk az érdekeikért

Választási részvételre buzdít a magyar kormányfő

Minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi romániai parlamenti választásokon Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Szatmárnémetiben, miután tárgyalt Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével.

OV-szatmárnémeti576x356
Orbán Viktor miniszterelnök (k) képviselőjelöltekkel találkozik a szatmárnémeti Kossuth-kertben - MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

"Azt szeretném, ha nem lehetne átnézni a magyarokon" Romániában - mondta a közös sajtótájékoztatón a kormányfő, hangsúlyozva: a romániai magyaroknak ki kell állniuk az érdekeikért. A román-magyar együttműködés minőségét is jelentősen befolyásolja a romániai magyar közösség ereje - tette hozzá.

Jelezte, hogy ma a romániai magyar közösség környékén és az őt körülvevő román politikai világban vannak olyan jelenségek, amelyek fenyegetettséget jelentenek. "Úgy érezzük, hogy nem mindig kapják meg az itt élő magyarok az őket megillető tiszteletet, és úgy érezzük, hogy a fejlődésük elől nem segít a román hatalom minden lehetséges akadályt eltávolítani" - fejtette ki.

A miniszterelnök szerint azonban ha Románia "megfelelő politikai vezetést" választ magának, és a magyar kormányban is meglesz a hajlam az együttműködésre, akkor annak a Romániában élő magyar közösség is előnyét fogja látni.

Az utolsó felmérés két pártnak jósol biztos parlamenti képviseletet
Romániában csak két párt - a győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) - lehet biztos abban, hogy a hét végi választásokon parlamenti mandátumot szerez a csütörtökön közzétett utolsó felmérés adatai szerint. Az IRES közvélemény-kutató intézet felmérése szerint rajtuk kívül további három román párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) haladjameg az ötszázalékos parlamenti küszöböt a kutatás háromszázalékos hibahatáránál kisebb mértékben.  A Digi 24 hírtelevízióban ismertetett adatok szerint a megkérdezettek 44 százaléka a PSD-re, 23 százaléka a PNL-re készül szavazni. Az RMDSZ-t - amelynek listáin a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány jelöltje is helyet kapott - öt százalékos eredményre valószínűsítik.

Kijelentette azt is: Magyarország sikeres Romániában érdekelt. Ez felebaráti okokból is így van, valamint azért is, mert szomszédos országok lévén "Románia sikere felértékeli Magyarországot is" - jegyezte meg.

Orbán Viktor egyúttal gratulált Kelemen Hunornak, hogy "az adott körülmények között létrehozható legszélesebb összefogást teremtette meg" a választásra. "Összefogni mindig jobb, mint széthúzni" - hangoztatta.

A miniszterelnököt a román média egyik képviselője megkérdezte arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a részvételtől a december 1-jei román nemzeti ünnepi alkalmakon. Erre Orbán Viktor azt felelte: az őszinteség a legjobb módszer akkor is, ha kényes ügyekről van szó, márpedig ez diplomáciailag egy kényes kérdés, "de még mindig jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktust vállalni, mint kétszínűnek lenni". "Miután december 1-jén a magyaroknak nincs mit ünnepelni, hát nem ünnepelnek" - mondta, helyesnek nevezve a magyar diplomácia döntését, amikor "az egyenes utat választotta".

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

A kormányfő a tájékoztatón beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen, amelyen részt vett Kereskényi Gábor polgármester is, áttekintették Szatmárnémeti helyzetét. A polgármester fontosnak nevezte - idézte szavait -, hogy a határhoz közeli várost közvetlenül "rákössék" a magyarországi és ezen keresztül az európai autópályarendszerre. Ez egy 35-40 kilométeres sztrádaszakasz megépítését jelenti Magyarországon a határig - jelezte Orbán Viktor, hozzáfűzve, a közeljövőben Budapesten meg is kezdik az útvonal megtervezését és kivitelezését. Kelemen Hunor - a magyar összefogást hirdető molinó előtt - arról beszélt, hogy egy nagy győzelem erős parlamenti képviseletet jelentene a romániai magyarságnak a bukaresti törvényhozásban. "Amikor a közös dolgainkról van szó, akkor összefogunk, akkor félreteszünk mindent, ami a múltban bennünket esetleg elválasztott" - mondta.

Az RMDSZ elnöke sorsdöntőnek nevezte a közelgő választást, ugyanis - magyarázta - a következő években jelentős reformok várhatók, például a közigazgatásban és az oktatásban, vagyis olyan kérdésekben születhetnek döntések, amelyek a romániai magyar közösségnek is hosszú évtizedekre meghatározzák az életét.

"Ezért azt szeretnénk, hogy bele tudjunk szólni a döntésekbe, hogy ne lehessen megkerülni azt az 1,3 millió magyar embert, aki Romániában él" - hangsúlyozta a politikus.

A találkozót a szatmárnémeti Kossuth-kertben lévő Zöld Házban tartották, ahol több helybéli is meghallgatta a közös sajtótájékoztatót.

Ciolos illetlennek tartja Orbán Viktor kijelentéseit

Dacian Ciolos román miniszterelnök szerint "illetlenek", és "nem elegánsak" azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett Szatmárnémetiben, illetve azok, amelyeket korábban más magyar vezetők tettek Románia nemzeti ünnepével kapcsolatban - közölte Liviu Iolu román kormányszóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: a magyar kormányfő nyilatkozata nyilvánvalóan politikai célokat szolgál és a "választási logikát" követi.  "Ciolos miniszterelnök úgy véli, hogy a magyar kormányfőnek visszafogottabban kellene megnyilvánulnia. A nemzeti jelképek iránti tisztelet szervesen hozzátartozik annak az Európai Uniónak és NATO-nak az alapértékeihez, amelynek mind Románia, mind Magyarország tagja" - mondta a kormányszóvivő.