Határon túl

Nyilvános az RMDSZ autonómiatervezete

A Székelyföld Autonóm Régió dokumentuma magyarul és románul is olvasható

Kovászna, Hargita és Maros megyei közigazgatási egységekből jönne létre a Székelyföld Autonóm Régió - olvasható abban a székelyföldi autonómiatervezetben, amelyet a romániai Hotnews hírportál a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) tulajdonít, s amelyet e portál szerdán teljes terjedelmében hozott nyilvánosságra román és magyar nyelven.

Az RMDSZ illetékese az MTI-vel közölte, a szövetség csak azt az autonómiatervezetet tekinti hivatalosnak, amelyet maga hoz nyilvánosságra a saját honlapján.

Állítólag ez az a dokumentum, amelyet az RMDSZ készül benyújtani a román parlamentben. A tervezet szerint az említett régiót általános és közvetlen szavazással megválasztott regionális tanács és regionális végrehajtó testület vezetné. 

A tervezet szerint a régión belül a megyék is megmaradnának. A dokumentum leszögezi, a régióban a román nyelv mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít. Az állami és megyei közhivatalokban a tisztségeket a román és a magyar nemzeti közösség arányai szerint tennék hozzáférhetővé, ezt azonban csak a tisztségek megüresedésével, lépésről lépésre alkalmaznák. 


Forrás: MTI