Határon túl

Megvan a vajdasági tartományi választások időpontja

Április 24-én lehet szavazni

Kiírta a vajdasági tartományi választásokat Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke kedden.

A vajdasági választásokat az előre hozott szerbiai parlamenti voksolással, valamint az önkormányzati választásokkal egy időben, április 24-én tartják.

A vajdasági parlament 120 képviselőjét mindeddig vegyes rendszer szerint választották: az egyik felét pártok vagy koalíciók listáira szavazva, a másik felét egyéni választókörzetekben. Az idei évtől azonban csak listákra lehet szavazni.

A vajdasági választásokon mintegy 1,7 millió állampolgár vehet részt. Tartományi választásokat legutóbb 2012. május 6-án rendeztek.

Szerbia északi tartományát 2000 óta a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) koalíciója vezeti, a várakozások szerint azonban tizenhat év után ez megváltozhat. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Demokrata Párt elveszítette a lakosság bizalmát, a polgárok leginkább az országos szinten is kormányzó Szerb Haladó Párttal (SNS) rokonszenveznek.

A magyar pártok közül a 120 fős tartományi képviselőházban eddig kizárólag a legnagyobb délvidéki magyar pártnak voltak képviselői, a VMSZ-t heten képviselték.