Határon túl

Magyar támogatást kap Beregszász

A hírt Grezsa István kormánybiztos jelentette be

Beregszász szociális gondjainak enyhítésére és kulturális életének fejlődésére szolgáló magyar kormánytámogatást jelentett be pénteken a kárpátaljai városban Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos.

A beregszászi magyar konzulátuson Babják Zoltánnal, a város polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón Grezsa István hangsúlyozta: a kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít a kárpátaljai magyar közösségre, miközben nem feledkezik meg a régióban élő ruszin-ukrán többségről sem, amelyet erejéhez mérten szintén igyekszik segíteni a jelenlegi nehéz helyzetben. Ezt jelzi az a 12,5 millió forintos mostani támogatás, amelyet a kormány Beregszász szociális problémáinak az enyhítéséhez és kulturális életének a fejlődéséhez nyújt - tette hozzá.
A kormánybiztos közölte, a magyar kormány gratulál ahhoz, ahogyan Beregszász vezetése a rászorulók élelmezését - nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül - szolgáló ingyenkonyhát működteti, ezért annak fenntartásához pénzbeli támogatással járul hozzá. A kormány ugyancsak magára vállalja az ukránok nemzeti költőjének, Tarasz Sevcsenkónak Beregszászon emléket állító szobor öntési költségeit - mondta, megjegyezve, hogy reméli, a Petőfi-emlékmű közelében felállítandó Sevcsenko-szobor a városban élő ukránok nemzeti emlékhelyévé válik. 
Grezsa István azt is bejelentette, hogy a kormány biztosítja a beregszászi művelődési ház felújításának keretében a nézőtéri székek teljes cseréjét. Szintén támogatja a kormány a magyar nemzeti ünnep alkalmából a művelődési házban szombaton tartandó nagyszabású koncert megrendezését.
Babják Zoltán köszönetet mondott a kormánynak a sokrétű támogatásért. A város nagyon nehéz téli időszakon van túl, de a megpróbáltatásoknak még közel sincs vége - fogalmazott, rámutatva, hogy ezért is rendkívül fontos a támogatás, amelyet a kormány a sok rászorulón segítő ingyenkonyha működéséhez nyújt.