Határon túl

Kolozsváron megjelent a magyarul is kommunikáló cégek gyűjteménye

Az ingyenes kiadványt huszonegyezer példányban juttatják el a magyaroknak

Az anyanyelvhasználatot szorgalmazó „Igen, tessék!” mozgalom kiadta a Zöld okos füzetet, a magyarul is beszélő kolozsvári és környéki cégek jegyzékét. A mozgalom 2011-ben indult Kolozsváron és azt tűzte ki célul, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát bátorítsa elsősorban a kereskedelmi szférában.

Igen tessék mozgalom 576 Talpas Botond
Talpas Botond

Talpas Botond, az Igen, tessék! elnöke elmondta, a füzet ötvenhárom kategóriába csoportosítva a mozgalom háromszáznyolcvannégy partner vállalkozásának az adatait tartalmazza. A kiadvány azt teszi lehetővé, hogy a kolozsvári agglomerációban élő magyarok megtalálják a magyarul is beszélő orvost, ügyvédet vagy akár szerelőt. Az elnök elmondta, az ingyenes kiadványt huszonegyezer példányban juttatják el a magyar háztartásokba, szállodákba és panziókban. A füzetet az Igen, tessék! ingyenes havilappal együtt juttatják el a magyar háztartásokba. A mozgalom tervei szerint a kolozsvári magyarok 75-80 százaléka megkapja a Zöld okos füzet, és hamarosan az interneten is elérhetővé teszik az adatbázist, valamint telefonos alkalmazást is készítenek a használatához.

Az Igen, tessék! mozgalom 2011-ben indult Kolozsváron és azt tűzte ki célul, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát bátorítsa elsősorban a kereskedelmi szférában. A mozgalomhoz csatlakozó kereskedelmi egységek Igen, tessék! feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul. Általános jelenség ugyanis, hogy a kisebbségben élő magyarok az üzletekben és hivatalokban románul szólalnak meg, ha nem tudják, hogy a megszólított személy beszél-e magyarul.