Határon túl

Kellő alap az optimizmushoz

Szerbia az év végéig kisebbségvédelmi akciótervet dolgoz ki

Számunkra rendkívül fontos, hogy Szerbia minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen – mondta Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter, aki kedden tért haza belgrádi és újvidéki hivatalos látogatásáról. Szerbia fővárosában találkozott hivatali kollégájával, Nikola Selakovictyal, valamint fogadta őt Vesna Ilic-Prelic, a szerb Alkotmánybíróság elnöke.

Újvidéken Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövetének kíséretében Trócsányi László ellátogatott a Jogtudományi Karra, ahol Ranko Keca dékánnal és Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a tartomány képviselőházának elnökével, továbbá az egyetem tanáraival a szakemberképzés lehetőségeiről, illetve a jogtudományi oktatásban való együttműködésről egyeztetett. Trócsányi László elmondta: „Selakovic úrral beszéltünk a közbeszerzési jogról, adatvédelemről, versenyjogról, korrupcióellenes küzdelemről, de talán az egyik legfontosabb a kisebbségi kérdés volt. Ebben Szerbia egy külön akciótervet fog kidolgozni, amelyet az év végig kell elkészítenie.”

Trócsányi László felhívta a figyelmet, hogy a „kisebbségekre vonatkozóan gazdag tartalmú” szerb alkotmány rendelkezik arról is, hogy a lakosságaránynak megfelelően a nemzetiségek is részt tudnak venni az állam életében, a közigazgatásban. Ilyen szempontból hangsúlyozta annak a fontosságát is, hogy „legyenek Vajdaságban magyar rendőrök, tűzoltók, iskolamesterek és postamesterek is”. Mint a miniszter elmondta, Nikola Selakovic támogatta ezt a kezdeményezést, „fontosnak tartotta ő is, hogy legyen magyar bíráskodás, közjegyző Zentán és Szabadkán is. Úgy gondolom, hogy a tárgyalás nagyon jól sikerült, és kellő alapot ad ahhoz, hogy optimistán tekintsünk az együttműködés várható irányára.”

A miniszter hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetem professzoraként nagyon fontos számára az újvidéki jogtudományi karral kialakult szoros együttműködés. Szerbiai látogatásán ezúttal Dudás Attila docens tájékoztatta az Újvidéki Egyetem működéséről. „Úgy gondolom, hogy amikor az európai uniós csatlakozásról van szó, akkor ebben az Újvidéki Egyetem is részt tud venni” – fogalmazott Trócsányi László. A miniszter elmondta: „Tudjuk azt, hogy az uniós csatlakozás egy hosszú folyamat, amelyben még nehéz tárgyalások várnak Szerbiára, de ehhez minden segítséget meg kívánunk adni. Ennek keretében több fiatalt is fogadunk a magyar igazságügyi minisztériumban, hogy a munkamódszereinket megismerhessék, és közben, az Európai Unióval való tárgyalások mechanizmusával kapcsolatos ismereteinket is át tudjuk adni.”