Határon túl

Húzzák a magyar oktatási minimum elfogadását

A Most-Híd párt nem fogadta el a felvidéki magyar nemzetiségi oktatási minimumot

Nem fogadta el a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt a felvidéki magyar nemzetiségi oktatási minimumot, azt a szlovákiai magyar oktatásügy sarkalatos célkitűzéseit megfogalmazó dokumentumot, amelyet a múlt héten hagytak jóvá több szakmai és civil szervezet, illetve a Magyar Közösség Pártjának (MKP) oktatásügyi szakértői.

A dokumentumot azon a múlt hétfőn Pozsonyban tartott széles körű szakmai kerekasztalon mutatták be, amelyen a szlovákiai magyar oktatási intézmények legégetőbb problémáiról és az ezekkel kapcsolatos kihívásokról tartott egyeztetést a helyi magyar közösség civil és politikai érdekképviselete. A nemzetiségi oktatási minimum célkitűzéseit a múlt heti találkozón annak minden résztvevője jóváhagyta, csak Érsek Árpád, a Most-Híd szakpolitikusa nem írta alá, arra hivatkozva, hogy időre van szükségük a dokumentum áttanulmányozására.

Az oktatási minimumról egy héttel később, hétfőn folytatódott az egyeztetés, ez azonban kudarccal ért véget, mivel a találkozón a Bugár Béla vezette vegyes párt képviselői nem írták alá sem az eredeti dokumentumot, sem pedig azt, amelyet azoktatási kerekasztal résztvevői kompromisszumos megoldásként előterjesztettek.

Háttérbe szorultak a fontos célok

A nemzetiségi oktatási minimumban egyebek mellett javaslatként szerepelt egy átfogó kisebbségi törvény megfogalmazása a Szlovákiában élő nemzeti közösségek és etnikai csoportok megmaradásáról és fejlődéséről, valamint az, hogy a jövőben a közoktatási törvényben önálló fejezetben kell meghatározni és rendezni a nemzetiségi oktatásügy alapelveit, céljait, sajátos igazgatásának és működtetésének kereteit és feltételeit.

A. Szabó László, az oktatási kerekasztalt kezdeményező MKP szakpolitikusa a találkozó kifejletét "fájó kudarcként" értékelte. Elmondta: a múlt hét folyamán egy részben módosított, részben megkurtított ellenjavaslatot kaptak kézhez a Most-Hídtól. Ebben egyebek mellett azok voltak a szembetűnő különbségek, hogy a "felvidéki" kifejezést minden esetben "szlovákiai magyarra" cserélték, valamint kihagyták azt a három pontot, amelyek az oktatáspolitikai lépések egyeztetését, a közös fellépést és az egységes állásfoglalást szorgalmazták, illetve azt a vállalást, hogy a felek tartózkodnak egymás nyilvános bírálatától és támadásától.

Az egyeztetés végkifejletére a Most-Híd közleményben reagált. "A tárgyalás során nyilvánvalóvá vált: egyes tárgyalópartnerek ahelyett, hogy a gyerekek, a tanárok és az iskolák érdekét tartották volna szem előtt, kizárólag egy politikai nyilatkozat elfogadására törekedtek.

Az MKP sajtónyilatkozatában az oktatásügy égető kérdéseinek megoldása kapcsán a széles körű szakmai találkozók folytatását vetítette előre.