Határon túl

Harc a helységnévtáblákért Kolozsváron

„Alapvető nyelvi jogokért” száll síkra az EMNP

Egy kolozsvári jogvédő szervezet szerint nem a pártoknak, hanem a civileknek kell pereskedniük a kétnyelvű helységnévtáblákért. Az Erdélyi Magyar Néppárt beadvánnyal fordult a polgármesteri hivatalhoz.  

 Újabb pert indít a kolozsvári Minority Rights jogvédő egyesület, annak érdekében, hogy a város bejáratainál helyezzenek ki kétnyelvű, román-magyar helységnévtáblákat – közölte hétfőn Szőcs Sándor, a frissen bejegyzett civil szervezet elnöke, és Szőcs Izabella, a kétnyelvű táblákért korábban pereskedő, Hollandiában bejegyzett magyar emberi jogi szervezet jogi képviselője. A kezdeményezők a kolozsvári magyar civil szervezeteket arra kérték, hogy csatlakozzanak a felperesekhez, a pártok viszont arra, hogy ne indítsanak pereket a témában. Az elmúlt 25 évben ezt megtehették volna. Ha nem tették, most bízzák a civilekre - jelentette ki Szőcs Izabella. Az újabb pert azt követően indítják, hogy múlt csütörtökön a Kolozsvári Táblabíróság érvénytelenítette a korábban kimondott alapfokú ítéletet, mely arra kötelezte a város polgármesteri hivatalát, hogy a román mellett helyezzen ki magyar helységnévtáblákat is. A sajtótájékoztatón bemutatkozott a Musai-Muszáj (musai a muszáj román megfelelője) civil kezdeményező csoport, mely azt tűzte ki célul, hogy szembesíti a közvéleményt a Kolozsvár önkormányzata által vállalt multikulturalitás, és az ezzel kapcsolatos gyakorlat kontrasztjával.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezete a sajtótájékoztató idején közleményt adott ki, s ebben tudatta, hogy beadványban kérte a polgármesteri hivatalt a kétnyelvű táblák kihelyezésére, és ha ez nem történik meg, ugyancsak bepereli a hivatalt. Kolozsvár polgármesterének lehetősége van arra, hogy hosszadalmas jogi procedúrák nélkül rendelkezzék a többnyelvű táblák kihelyezéséről. Az EMNP arra kérte a kolozsvári civil és érdekvédelmi szervezeteket és magánszemélyeket, hogy hivatalos formában, a városvezetéshez címzett levélben kérjék alapvető nyelvi jogaik tiszteletben tartását.