Határon túl

Fényes nappal gyalázták meg a Szabadság-szobrot Aradon

Semjén: A kormány elítéli az aradi vértanúk szobrának megrongálását

Szombaton fényes nappal gyalázták meg a Szabadság-szobrot Aradon, nem pedig éjjel, mint korábban feltételezték – mondta az MTI-nek Bognár Levente, Arad alpolgármestere hétfőn. Három álarcos férfi festékszóróval lefújta a szobrot, s magyargyalázó szöveget írtak a talpazatra. A magyar kormány felháborodással ítéli el az aradi vértanúk szobrának meggyalázását - közölte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Elítélte a vandál tettet az RMDSZ elnöke és az MSZP is.

lead arad szobor
Szintén felháborodását fejezte ki az aradi Szabadság-szobor meggyalázása miatt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Aradon fényes nappal ismeretlen tettesek meggyalázták a Megbékélési parkban lévő, a 13 aradi vértanúnak emléket állító Szabadság-szobrot. Felháborítónak tartják, hogy a erre a szélsőséges cselekedetre sor kerülhetett. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának közeledtével nem kerül sor más hasonló, a magyar-román viszonyt elmérgesíteni igyekvő szélsőséges, etnikai indíttatású cselekedetre.

Kelemen Hunor: Őrködni kell történelmünk tárgyi hagyatékai fölött

Kelemen Hunor szerint az aradi Szabadság-szobor meggyalázása azt jelzi, hogy az erdélyi magyarságnak továbbra is éberen kell őrködnie kultúrája, történelme tárgyi hagyatékai fölött. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke határozottan elítélte a szombati szoborgyalázást.
"Demokratikus országban nincs helye annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobrot, a magyar közösség féltve őrzött emlékművét meggyalázzák. Nem engedhetjük, hogy ilyen módon megalázzanak egy egész nemzetközösséget" - nyilatkozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a szövetség nevében követelte a történtek azonnali kivizsgálását és a tettesek mielőbbi azonosítását.

Az MSZP elítéli a szoborgyalázást

Az MSZP mélységesen elítéli az aradi Szabadság-szobor meggyalázását. "A történtek azért is érintik érzékenyen a szocialista pártot, mivel az 1890. október 6-án felavatott, majd a román karhatalom által 1925-ben eltávolított emlékmű 2004-ben, az MSZP kormányzása idején, a román-magyar kormányközi egyezmény alapján került vissza a helyére" - emlékeztet a párt közleményében, amely kiemeli: amit gyáva és becstelen emberek a Megbékélés parkjában az aradi Szabadság-szoborral tettek, nem illik sem a hely szelleméhez, sem pedig a nevéhez.
Az MSZP arra kéri a román hatóságokat, mielőbb vizsgálják ki az ügyet, találják meg, és vonják felelősségre a tetteseket, hogy a két nép kapcsolatát továbbra is a kölcsönös megbékélés és együttműködés jellemezhesse.

Együtt: Felháborító!
Az Együtt felháborítónak tartja az aradi Szabadság-szobor meggyalázását, és arra kéri a Külügyminisztériumot, hogy békésen, diplomáciai eszközökkel tegyen meg mindent a helyzet rendezése érdekében.
"A mi politikai közösségünk a párbeszédben, a tisztelet kultúrájában, és a békés egymás mellett élésben hisz. Elutasítjuk a kirekesztés, a gyűlölet, a xenofóbia és az erőszak minden formáját" - olvasható a párt közleményében, amely felhívja a magyar külügyminisztérium figyelmét, hogy a kormánynak kötelessége minden magyar védelme határon innen és túl.
Az Együtt elvárja, hogy a román hatóságok a lehető legkörültekintőbben vizsgálják ki az esetet, és az elkövetők a lehető legsúlyosabb büntetést kapják.