Határon túl

Exportképzést tart a Magyar Nemzeti Kereskedőház Csíkszeredában

Szóba kerülnek a keleti és déli nyitás kapcsán szerzett tapasztalatok

A Magyar Nemzeti Kereskedőház első alkalommal tart exportképzést Magyarország határain kívül. A szerdai csíkszeredai képzésen több mint ötven székelyföldi vállalkozó kap tájékoztatást az exportlehetőségekről és külkereskedelmi technikákról. 

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a képzés kezdete előtt a elmondta: a kereskedőház tavaly 21 irodát nyitott Magyarország határain kívül, elsősorban magyarok által lakott területeken, hogy a külhoni vállalkozások számára is elérhetővé tegyék azokat a képzéseket, szolgáltatásokat, amelyeket a magyarországi cégek már igénybe vehetnek.

"Otthon az exportakadémiánk mind kezdő, mind haladó exportőrök számára elérhető. Fontos, hogy külkereskedelmi technikákkal, üzleti kultúrával kapcsolatos tudás, és piaci információk álljanak rendelkezésre ahhoz, hogy egy-egy cég meg tudja tervezni a külföldi piacra jutását" - magyarázta, majd hozzátette: ezt a tudást hozták el első lépésként Székelyföldre, és viszik jövő héten a Vajdaságba, hogy 2017-ben aztán kiterjesszék az egész Kárpát-medencére.

Fontosnak tartotta, hogy perspektívát mutassanak a vállalkozóknak. Elmondása szerint azt próbálják megvilágítani, hogy ha a székelyföldi kisebb cégek önállóan még nem is tudnak külpiacra lépni, a kereskedőházzal való együttműködés megnyithatja számukra ezt a lehetőséget. Akárcsak Magyarországon, a székelyföldi képzésen is egyaránt részt vesznek exporttapasztalattal rendelkező cégek, és olyan vállalkozások is, amelyek most keresik a külpiacra lépés útját.

A csíkszeredai exportképzés keretében a kereskedőház munkatársai a prémium kategóriás élelmiszerekre vonatkozó Áldomás projektről, valamint a keleti és déli nyitás tapasztalatairól, lehetőségeiről tartanak előadást, délután pedig a résztvevők workshop keretében szerezhetnek akár külkereskedelem-technikai, akár stratégiai tervezési kompetenciákat.