Határon túl

Brenzovics László: a kárpátaljai magyarság kiállt érdekei mellett

„Az utóbbi időszak legszebb eredményeit” érték el az önkormányzati választáson

A kárpátaljai magyarság az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson bebizonyította, hogy létezik, képes kiállni saját érdekei mellett, és képviselni akarja őket a különböző önkormányzati szinteken - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Aknaszlatinán, a szövetség alapszervezeti elnökeinek vasárnap véget ért kétnapos éves konferenciáján.

A választás következtében Kárpátalján kialakult helyzetet elemző előadásában Brenzovics László 576László - aki egyúttal az ukrán parlament képviselője - többek között kiemelte: "a kárpátaljai magyarságnak az utóbbi időszak legszebb eredményeit sikerült elérnie az önkormányzati választáson, köszönhetően a KMKSZ 1989 óta folytatódó kitartó munkájának, a magyar kormány és az anyaország kárpátaljai magyarságnak nyújtott sokrétű támogatásának, a megyei és más szinteken megvalósult magyar összefogásnak, valamint a történelmi egyházakkal folytatott együttműködésnek". Hozzátette: sikerült elérni a kitűzött célokat, mindenekelőtt a megfelelő képviseletet a Kárpátalja megyei tanácsban (közgyűlésben), ahol a KMKSZ megduplázta képviselőinek számát annak ellenére, hogy a testület létszáma a korábbinak majdnem a felére csökkent. A magyar képviselet olyan erős, hogy megkerülhetetlen lesz a működőképes többségi koalíció kialakítása során - mutatott rá. 

A KMKSZ elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy sikerült megszerezni a többséget a Beregszászi járás és Beregszász önkormányzataiban. Kiemelkedő eredményként említette, hogy a KMKSZ nyerte meg a választást az Ungvári járásban, és azt, hogy a magyar szervezet képviselőket küldhet mind a munkácsi, mind a nagyszőlősi járási tanácsokba, amelyekben eddig nem volt magyar képviselet.

Brenzovics László kifejtette: az államhatalmi szerveket meglepték a magyar választási eredmények. Emlékeztetett arra, hogy a hatalom az utolsó pillanatig azon ügyködött, hogy ellehetetlenítse a KMKSZ részvételét a voksoláson, és az akadályokat csak rendkívüli erőfeszítések révén sikerült leküzdeni.

A politikus jelezte, a választás eredményeként Kárpátalján új helyzet alakult ki, mert megszűnt az Egységes Centrum (JC) párt korábbi monopóliuma és a kormánypártnak sem sikerült többséget szereznie. Szerinte ez meglehetős instabilitáshoz és bonyolult helyi koalíciós egyeztetésekhez fog vezetni. A koalíciós tárgyalásokon, amelyek már elkezdődtek, a KMKSZ-nek bölcsen, elvszerűen kell eljárnia - mondta. "Minket nem a posztok érdekelnek, hanem kizárólag az, hogy a megye, a járások, a városok működőképesek legyenek, és a kárpátaljai magyarság tudja a saját érdekeit érvényesíteni" - mutatott rá.

Brenzovics László hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarság az október 25-i ukrajnai helyhatósági választáson bebizonyította, hogy létezik, hogy képes kiállni saját érdekei mellett, és képviselni akarja ereket az érdekeket a különböző önkormányzati szinteken. "Nekünk ezt a szintet kell a jövőben is tartanunk - a KMKSZ megerősítésével - ahhoz, hogy kellő módon tudjuk képviselni a kárpátaljai magyarságot" - zárta előadását a magyar szervezet elnöke.

A fórum jóváhagyta a KMKSZ és választási szövetségese, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) további együttműködésének "program-minimumát".

A konferencia zárónyilatkozatot fogadott el, amely a többi között elítéli "azokat a lépéseket, amelyek a magyar érdekképviselet megakadályozására irányultak", beleértve a választási körzetek magyarokra nézve kedvezőtlen kialakítását a magyar többségű Beregszászi járásban.