Határon túl

Az UMDSZ elégedett a magyar kormány szerepvállalásával

Újabb magyar áldozatoktól tart a párt

Példaértékűnek tekinti az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) a magyar kormány és egyes ellenzéki pártok kiállását a kárpátaljai magyarság mellett, miután Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter január 5-én Ungváron az ukrajnai kettős állampolgárokat fenyegető kijelentést tett.

Az UMDSZ elnöksége az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számában közzétett nyilatkozatában fontosnak nevezte a magyar kormány és egyes ellenzéki pártok kiállását, mert „a szociális-gazdasági helyzet rohamos romlása és a megszorítások miatti elégedetlenség könnyen a nemzeti kisebbségek, így a magyar közösség elleni hangulatkeltés eszközévé válhat, s ennek egyik következményeként a visszahonosított személyek elleni retorziókba torkollhat”.
Klimkin január elején Ungváron arról beszélt, hogy hamarosan büntetéssel kell számolniuk azoknak az ukrán állampolgároknak, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát, miután az ukrán-magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést.
Az UMDSZ nyilatkozatában üdvözölte, hogy Magyarország kormánya felismerte: a kárpátaljai önkormányzati érdekérvényesítés a szövetség bevonása nélkül nem valósítható meg, s szorgalmazta, hogy a kárpátaljai magyarság két mérvadó szervezete együttműködjön az idén esedékes önkormányzati választásokon.

Az UMDSZ-t aggasztja, hogy az újabb mozgósítások miatt ismét fennáll annak veszélye, hogy további magyar fiatalok veszítik életüket ebben az értelmetlen háborúban.

Az UMDSZ-t aggasztja, hogy a hatalom decentralizációjának keretében idéntől intézményfenntartókká vált helyi önkormányzatoknak az (ukrán) állam nem ad megfelelő forrásokat feladataik ellátásához. Mivel a kárpátaljai, köztük a magyarlakta települések önkormányzatai működésük és intézményeik fenntartását nagyrészt állami támogatásból tudják megoldani, félő, hogy a forráshiány miatt maguk az önkormányzatok lesznek kénytelenek megszorításokat, intézmény-összevonásokat, -visszaminősítéseket alkalmazni – emlékeztet a nyilatkozat, amely szerint ettől a kárpátaljai magyarság intézményrendszere helyrehozhatatlan károkat szenvedhet.
Az UMDSZ-t az is aggasztja, hogy a közigazgatási reformtervezetek szerint az ukrajnai önkormányzati rendszer a felismerhetetlenségig átalakul, emiatt a magyarság az új közigazgatási egységekben kisebbségbe kerülne, s ezzel a nyelvhasználati jogai is csorbulnának. Az UMDSZ szerint a reform keretében szorgalmazni kell olyan közigazgatási egység létrehozását, amely összefogja a kárpátaljai magyarság többségét.