Határon túl

Az RMDSZ szerint elfogadhatatlan Tőkés kitüntetésének visszavonása

Csalódást keltő döntésről beszél Szijjártó Péter

Kelemen Hunor elfogadhatatlannak minősítette, hogy bármilyen ürüggyel vissza lehessen vonni Tőkés Lászlótól az 1989-es forradalomban betöltött szerepéért kapott román állami érdemrendet. a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hírlevélben arra is kitért: szerinte Románia egyre gyakrabban veszi semmibe az európai felzárkózása érdekében tett kisebbségpolitikai nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Az RMDSZ-elnök emlékeztetett rá, hogy Románia kétéves késéssel nyújtotta be az Európa Tanácsnak a kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazásáról készített negyedik jelentését, amelyet a kormány az érintett magyar közösség képviselőinek a megkérdezése nélkül készített el, és a jelentés rengeteg ferdítést, pontatlanságot és valótlan állítást tartalmaz. Ezért találta indokoltnak az RMDSZ-es árnyékjelentés készítését.

„Tizenegy éve trükköznek a képviselőházi szakbizottságokban a kisebbségi törvénytervezettel. Ez már önmagában is hitelesen ábrázolja, hol áll itthon az uniós csatlakozás utáni kisebbségpolitika” - példázta Kelemen Hunor.

Azt is megemlítette, hogy tucatnyi kisebbségellenes törvénykezdeményezést nyújtottak be a parlamentben, amelyek megvitatásra várnak. Ezek közül kiemelte azt a jogszabálytervezetet, amely betiltaná az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban, megemlítette azt, amely az RMDSZ-t és az etnikai szervezeteket tiltaná be, valamint azt, amely szerint csupán román feliratozással lehetne sugározni bármilyen más nyelvű médiatartalmat.

Az RMDSZ készülő árnyékjelentése ismerteti azokat az eseményeket, amelyek során a román hatóságok kétségbe vonták a kisebbségeket megillető jogok valamelyikét, és konkrét javaslatokat tesz a jogsértések orvoslására - közölte pénteki hírlevelében az RMDSZ.  

Elfogadhatatlan a kitüntetés visszavonás 

A politikus pénteki Facebook-bejegyzésében arra reagált, hogy előző nap Klaus Iohannis államfő bejelentette: megfosztja Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatától, amellyel a forradalom huszadik évfordulóján, Traian Basescu akkori román elnök tüntette ki a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

Tőkés: Iohannis megkérdőjelezte, hogy Románia felléphet a határon túli románokért
Tőkés László szerint a neki adományozott román állami kitüntetés visszavonásával Klaus Iohannis államfő és a visszavonást javasoló becsületbíróság megkérdőjelezte Románia jogát, hogy felléphet a határon túli románok védelmében.
Tőkés egy nagyváradi sajtótájékoztatón reagált a Románia csillaga érdemrend csütörtöki visszavonására. "Nem tettem egyebet, csak kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az illetékes anyaország részesítsen védelemben olyanképpen, ahogyan Ausztria védhatalmi státussal rendelkezett az olaszországi dél-tiroli osztrák kisebbség tekintetében" - idézte fel azt az álláspontját, amely miatt méltatlannak találták a kitüntetésre.
Úgy vélte, hogy a rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott elismerés megvonása a romániai rendszerváltozás állapotát jelzi, és a szólásszabadság eszméjét, valamint Temesvár szellemét is sérti. Elmondta, hogy a kitüntetést már 2013-ban átadta az egykori temesvári harcostársaiból megalakult forradalmi emlékbizottságnak.
Tőkés szerint kitüntetésének megvonása beleilleszkedik abba az általános magyarellenes hangulatba, amely Romániában az elmúlt években erősödött meg. "Célpontokat keresnek a megfélemlítés céljával, és példát kívánnak statuálni azokkal, akik szólni mernek" - utalt a székelyföldi városok polgármesterei ellen indított eljárásokra. 
Kijelentette: "fokozott mértékben ragaszkodnunk kell az olyan értékekhez, mint a szólásszabadság és a román magyar barátság", amelyek kárt szenvednek a döntés következtében. 
Tőkés nem döntötte még el, hogy megtámadja-e a bíróságon az államfő intézkedését. 

"26 évvel később is ugyanolyan értékük van a teljes hazai társadalom számára az akkori bátor tetteknek. Mindannyiunk történelmét nem lehet ilyen módon átírni, újrafogalmazni. Ezért sem értek egyet az érdemrend visszavonásával" - írta a közösségi oldalon az RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor 2013-ban is, amikor élénk politikai és médiakampány indult Romániában Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonása érdekében, úgy nyilatkozott, hogy nem szabad senkitől sem megtagadni a szólásszabadságot, amit a román alkotmány szavatol, és nem szabad visszavonni az elismerést "az 1989-es érdemeivel kapcsolatba sem hozható egyéb okok miatt".
Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Szijjártó: Csalódást keltő döntés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csalódást keltő döntésnek nevezte Tőkés László romániai kitüntetésének visszavonását, ami szerinte "európai mércével is nehezen mérhető". A külügyminiszter kiemelte: Tőkés László elévülhetetlen érdemeket szerzett Románia közelmúltbeli történelmében.

Emellett Szijjártó Péter kitért arra is, hogy legutóbbi látogatásakor a román külügyminiszter és miniszterelnök is konstruktív hangnemet ütött meg. A miniszter szerint a román elnök döntése abba a kontextusba sem illik, miszerint a két ország (Magyarország és Románia) kapcsolatrendszerét fejleszteni kívánják.