Határon túl

Átadták a nagyszalontai Arany János Gimnázium új épületeit

A beruházáshoz a magyar kormány összesen egymilliárd-tízmillió forintot biztosított, jövőre tornateremmel bővül az intézmény

A magyar kormány támogatásával Nagyszalontán elkészült az Arany János Gimnázium új épületegyüttese, amelyet hétfőn tanévnyitó istentisztelet és átadóünnepség keretében vettek birtokba a diákok.

nagyszalontai líceum
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Mikló Ferenc nagyszalontai református lelkész és Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára (b-j) az Arany János Gimnázium új épületegyüttesének átadásán. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Az ünnepségen Németh Szilárd országgyűlési képviselő ismertette Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét, amelyben a kormányfő rámutatott: mi, magyarok büszkén gondolhatunk őseinkre, akik tetteikkel és alkotásaikkal mindig arra törekedtek, hogy egyre gyarapítsák értékeinket.

"Sokat köszönhetünk Arany Jánosnak, aki műveiben nem csak nemzeti múltunk dicsőséges korszakait elevenítette fel, hanem emberségre és kitartásra is ösztönzött" - írta a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra, hogy a Nagyszalontán élők "nem csak eredetiben olvassák, hanem újra és újra élettel töltik meg a szalontai nótárius gondolatait".A magyar kormányfő köszönetet mondott mindazoknak, akik értékőrző munkájukkal Magyarország kulturális életét teszik teljessé, mindennapi helytállásukkal pedig példát adnak valamennyiőnknek".

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárra az iskola hosszú távú működtetése érdekében a szülők, a pedagógusok és az egyház hármas összefogására, és a helyi közösségek vezetőivel folytatott együttműködésre hívta fel a figyelmet. Bejelentette: a beruházás folytatódik, jövőre tornateremmel bővül az Arany János Gimnázium.

Mikló Ferenc nagyszalontai református lelkész emlékeztetett rá, hogy egyházközségük felügyelete alatt 2011 őszén kezdte meg működését az Arany János Gimnázium, önálló magyar intézményként.

Az iskola, a város és az egyházközség magyar vezetése 2013 őszén levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz egy új iskolaépület és szórványkollégium megépítésének támogatásáért, miután intézményük a településen szétszórtan, több épületben működött.

A magyar kormány az iskola, a szórványkollégium és a tornaterem felépítésére összesen egymilliárd-tízmillió forintot biztosított, ebből eddig 855 millió forintot használtak fel a beruházáshoz. A nyitóünnepség után szalagátvágással adták át az új épületegyüttest a diákoknak és tanáraiknak.