Határon túl

Alakul az RMDSZ ellenzéke

Fúzióra készül az MPP és az EMNP

Az erdélyi Krónika napilap szerint körvonalazódik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékét képező két kis párt, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziója.

A Krónika összeállításában arról ír, hogy az összefogást ezúttal az MPP székelyföldi politikusai kezdeményezték, miközben a párt korábban elutasította az EMNP ilyen irányú kezdeményezéseit.
Kulcsár Terza József és Salamon Zoltán, az MPP Kovászna, illetve Hargita megyei szervezetének az elnöke sajtótájékoztatón közölte, hogy egy közelmúltban végzett belső konzultáció során arra derült fény, hogy a párt tagsága a "nemzeti oldal" együttműködését támogatja. Kulcsár szerint a két párt együttműködésének el kell vezetnie oda, hogy a 2016-ban esedékes önkormányzati választásokon közös jelölteket állítsanak. A politikus a két párt fúzióját is lehetségesnek tartotta. Hozzátette, hogy erről a novemberi államfőválasztás után kellene elkezdeni a tárgyalásokat. 

A 2012-es önkormányzati választásokon a 2008-ban bejegyzett MPP és a 2011-ben bejegyzett EMNP együttesen szerezték meg a magyarok szavazatainak a 15 százalékát. A megyei pártlistákra leadott szavazatok a két párt megközelítőleg azonos támogatottságát jelezték, az MPP-nek azonban hét, míg az EMNP-nek csak két polgármesteri tisztséget sikerült megszereznie. 
Az MPP Kovászna megyei szervezetének az elnöke szerint mindezt az teszi lehetővé, hogy a két párt vezetőjének az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében megszervezett pártvezetői vitán Toró T. Tibor is elismerte: lehet, hogy hiba volt az EMNP megalakítása, ami (az MPP szemszögéből) az ellenzék megosztását jelentette. 
Kulcsár Terza József szerint az MPP és az EMNP összefogása nem zárja ki az MPP és az RMDSZ együttműködését, mert az erről kötött márciusi megállapodás csak nemzetpolitikai kérdésekre vonatkozik. 
Bíró Zsolt, az MPP elnöke a Krónikának elmondta: a nemzeti érdekérvényesítés érdekében mindenkivel tárgyalni kívánnak, és nem adták fel a reményt, hogy "erős jobboldali alternatívát" állítsanak fel az RMDSZ-szel szemben. 
Zakariás Zoltán, az EMNP országos választmányának elnöke kijelentette, a néppárt elnöksége nyitott az együttműködésre. "Meggyőződésünk, hogy felelős és higgadt tárgyalással meg tudjuk találni a két szervezet egyesítésének legoptimálisabb módját" - jelentette ki az EMNP politikusa. 

A két párt esetleges fúziójáról szóló tárgyalások 2013 júniusában kudarcba fulladtak. Ekkor az MPP vezetői távol maradtak a kitűzött tárgyalási fordulóról, és bejelentették, ragaszkodnak pártjuk önállóságához. 
Az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében megszervezett Toró-Biró-vitán mindkét pártelnök megígérte: újra megpróbálnak tárgyalóasztalhoz ülni. A tusványosi beszélgetés során Toró T. Tibor azért tartotta szükségesnek a két párt összefogását, hogy közösen hozzanak létre olyan politikai pólust, melynek ereje összemérhető az RMDSZ-ével. 
Azt a felvetést, hogy az MPP integrálja az EMNP-t, Toró azért tartotta problémásnak, mert az MPP – amely nem vett részt az utóbbi két parlamenti választáson – a törvény értelmében bármikor feloszlatható.