Határon túl

Áder János: A magyar ma is ugyanaz a szabadságszerető nemzet, mint 1956-ban

Világszerte ünnepelnek a magyarok

A magyar most is ugyanaz a szabadságszerető nemzet, mint 1956-ban - jelentette ki Áder János köztársasági elnök csütörtökön Münchenben az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Az évfordulóról megemlékezéseket tartottak Európa-szerte és Észak-Amerikában is. 

áder-bajor
Marcel Huber, a bajor miniszterelnöki hivatal vezetője (b2) fogadja a bajorországi látogatásra érkező
 Áder János köztársasági elnököt (b4) és feleségét, Herczegh Anitát a müncheni repülőtéren - MTI Fotó: Kovács Tamás

Az államfő a bajor fővárosban működő magyar főkonzulátus rendezvényén mondott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy forradalmat kirobbantó követelések mind egyszerű és értelmes célokról szóltak.
A magyarok szabad választásokat akartak, és követelték az alapvető emberi és polgári szabadságjogok érvényesülését. Felelős kormányt, nemzeti önrendelkezést és egyenrangúságra épülő külpolitikát akartak, szocialista tervgazdaság helyett pedig megalapozott fejlődést és gyarapodást.
A magyarok 1956-ban olyan életre vágytak, amelyben "a munkának értelme és eredménye, az egyénnek joga és szabadsága, a nemzetnek pedig másokkal egyenrangú, független jövője van" - mutatott rá Áder János.

áder-bajor2
Magyarország torontói főkonzulátusán, Grezsa István Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztos és Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke mond köszöntőt. A képviseleten egyúttal ünnepélyes állampolgársági eskütétel is lesz.
 

Áder János: A magyar ma is ugyanaz a szabadságszerető nemzet, mint 1956-banVilágszerte ünnepelnek a magyarok - A...

Szerző: Magyar Hírlap2015. október 22.