Határon túl

A Híd-Most országos tanácsa jóváhagyta a párt kormányba lépését

Mindössze három ellenszavazattal fogadták el a határozatot

A szlovákiai Híd-Most párt országos tanácsa (OT) szombaton elfogadta azt a határozatot, ami lehetővé teszi, hogy a párt belépjen a kormányzatba, s hogy a két héttel ezelőtt tartott szlovákiai parlamenti választások eredményei nyomán létrejöjjön egy négypárti kormánykoalíció az eddigi miniszterelnök, Robert Fico vezetésével. 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szerint a Most-Híd azért lép koalícióra a korábban elutasított Smerrel, mert az általuk eredetileg preferált jobboldali koalíció nem jött létre. "Hetvenkét mandátummal nem lehet stabil kormányt létrehozni" - jegyezte meg, ezzel arra utalva, hogy a választások után az ellenzéki pártok által lehetséges partnernek mondott SNS közölte: csak a Smerrel hajlandó koalícióra lépni. Bugár úgy vélte: mint a leendő koalíció minden tagja, a Smer is engedni kényszerült bizonyos területeken, s ezért jöhet létre ez a bal-jobb koalíció, amely szerinte stabil lehet és megakadályozhatja a szélsőségesek előretörését az országban. 

Az Országos Tanács 50 tagja közül az ülésén 44 vettek részt. Közülük a kormányba lépést 41-en szavazták meg, hárman ellene voksoltak. Bugár Béla és Lucie Zitnanská, a párt alelnöke, az OT döntését azzal magyarázta, hogy a koalícós szerződésbe a Híd-program prioritásainak 90 százalékát sikerült bevinnie.

"A puding próbája az evés" - jelentette ki Bugár arra válaszolva, milyen biztosítékok vannak a Híd által meghatározott prioritások teljesítésére. "A jövő attól függ, mit sikerül teljesíteni programunkból. Ha nem tudjuk teljesíteni programpontjainkat, tudjuk, mit kell csinálnunk" - szögezte le. Arra kérte az embereket, hogy a program teljesítése alapján mondjanak majd ítéletet a Most-Hídról.

Arra a kérdésre, nem zavarja-e a Híd pártot az, hogy Ján Slota, az SNS korábbi elnöke gyakran támadta a magyarokat, és nem vár-e el ezért bocsánatkérést Andrej Danko, az SNS mai elnöke részéről, Bugár kifejtette: nem lehet bocsánatkérést követelni attól, aki nem sértett meg senkit, Danko nem lehet felelős Slotáért. Bugár szerint a Most-Híd prioritásai kisebbségi téren is bekerültek a koalíciós dokumentumba, s most ki kell várni, hogyan sikerül ezeket megvalósítani. 

Bár a sajtótájékoztatón a pártvezetők erről konkrétan nem beszéltek, Simon Zsolt, a párt egyik alelnöke és egyik alapítója, volt földművelésügyi miniszter a döntés után bejelentette: távozik a pártból, és ebből kifolyólag a parlamenti frakciónak sem lesz tagja. Simon egyike azoknak pártvezetőknek, akik ellenzik a Híd kormánytagságát. Bugár a sajtóértekezleten igyekezett minimalizálni ezt a vitát. "Miért hallgassak egy ember véleményére, ha az OT-ben 41-en támogatták a lépést" - magyarázta a pártelnök. "Számomra az a fontos, hogy példáját mások nem követték" tette hozzá. 

A várhatóan Robert Fico, a Smer elnöke vezette új 15 tagú kabinetben a vegyes pártnak két miniszteri tárcája és öt államtitkára lesz. A pártelnök konkrét neveket ezúttal sem mondott. Hivatalosan nem megerősített értesülések szerint az igazságügyi minisztérium élére Lucie Zitnanskát, míg a környezetvédelmi tárca élére Solymos Lászlót jelöli majd a párt. Bugár szerint ez a pártelnökség jogköre, s a nevek néhány napon belül ismertek lesznek.