Határon túl

Ukrajnában bekérették a magyar ügyvivőt Orbán tusnádfürdői kijelentései miatt

Menczer: Ukrajna saját hibájából nem közeledik az unióhoz és a NATO-hoz

Tiltakozásul Orbán Viktor magyar kormányfőnek Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban mondott "barátságtalan" kijelentései miatti bekérették az ukrán külügyminisztériumba Pap László Csaba rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert, magyar ügyvivőt - közölte csütörtökön a kijevi külügyi tárca sajtóosztálya.

Menczer: Ukrajna saját hibájából nem közeledik az unióhoz és a NATO-hoz
Ukrajna saját hibái miatt nem tud közeledni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ehhez Magyarországnak semmi köze - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a kijevi lépés kapcsán.
Az államtitkár közölte: a magyar miniszterelnök a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.
"Nem Magyarország tett barátságtalan lépéseket Ukrajnával szemben, hanem fordítva. Nem Magyarországon, hanem Ukrajnában döntöttek olyan oktatási törvényről, amely ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. Ukrajnában veszélyben vannak a kisebbségek már meglévő, szerzett jogai, ez azt jelenti, hogy Ukrajna szembemegy a nemzetközi kötelezettségvállalásaival, az EU-Ukrajna társulási megállapodással és a NATO-felkészülési tervvel" - tette hozzá, Menczer, aki szerint a magyar kisebbség elleni nyílt támadás ellenére Magyarország továbbra is korrekt Ukrajnával szemben, a közelmúltban adományozott több tonna klórt Kárpátalja megyének azért, hogy az ivóvízellátás továbbra is biztosított legyen.
"Elvárjuk, hogy Ukrajna a nemzeti kisebbségektől elvett jogokat adja vissza, a jogfosztott állapotot szüntesse meg" - jelentette ki az államtitkár.Az ukrán fél határozottan tiltakozott a hivatalos Budapest által Ukrajnával kapcsolatban tett barátságtalan lépések miatt, és megjegyezte, hogy a magyar félnek fel kell hagynia ezekkel a cselekedetekkel, mert azok kedvezőtlenül hatnak a kétoldalú viszonyra. 

 

A kijevi külügyi tárca sajtóosztályának közleménye felidézi, hogy Orbán Viktor július 28-án a romániai Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában úgy vélekedett, nem reális, hogy Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen. 

Az ukrán külügyminisztérium véleménye szerint a magyar kormányfő kijelentése nincs összhangban az Európai Unió politikájával, és arról tanúskodik, hogy Magyarország a konfrontáció útját választja az együttműködés helyett, és közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe.

Az ukrán fél a magyar diplomatának egyúttal tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki, akinek illetékességi körébe vonta Ukrajna szuverén területének egy részét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom