Határon túl

Tudományos társaságot hoztak létre Csíkszeredán

Elsősorban gazdasági szakemberek vannak az alapítók között

Csíkszeredában megalakult a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság (SZRTT) azzal a céllal, hogy szakmai fórumot biztosítson a regionális tudományok művelőinek, és kutatásokkal járuljon hozzá Székelyföld fejlesztéséhez - írja a Krónika.

A tizennégy kutató által alapított társaságot Nagy Benedek csíki egyetemi oktató kezdeményezte, így a tagok többségét jelenleg is a Sapientia egyetem csíkszeredai karának oktatói adják, ugyanakkor gyergyószentmiklósi, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi kutatók is szerepelnek a tagok listáján. A társaságot elsősorban gazdasági szakemberek alapították, de a tagok közt vannak történészek, földrajztudósok is.

„Bárki beléphet közénk, függetlenül attól, hogy a regionalitással foglalkozó tudományok melyikében tevékenykedik. Azt szeretnénk, ha minél több területen készülnének kutatások, mert így részletesebb képet alkothatunk a Székelyföldről” - mondta a Krónikának Geréb László, a társaság nemrég megválasztott elnöke.

A társaság többek között a gazdasági szempontból is lényeges székelyföldi statisztikákat kívánja rendszerezni, és konferenciák, tanácskozások szervezésére is készül.