Határon túl

Tőkés: A nemzeti erők egyesítésére van szükség

Felelősségteljes tisztújításra biztatta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) küldötteit

A nemzeti erők egyesítésére és felelősségteljes tisztújításra biztatta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) küldötteit Tőkés László, az EMNP védnöke a párt országos tisztújító küldöttgyűlésén szombaton Nagyváradon. 

A küldöttgyűlésen szombat este zárt ajtók mögött választják meg a párt új elnökét a folytonosságot támogató és a változást sürgetők közül. 

A tisztségre jelölt öt politikus közül Soós Sándor alelnök és Nagy Pál Hargita megyei elnök a változást, Szilágyi Zsolt jelenlegi elnök, Toró Tibor ügyvezető elnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök pedig a folytonosságot képviseli.

Tőkés László köszöntésében úgy vélte: az EMNP politikai mozgástere Bukarest, Budapest és Brüsszel hármas szorításában beszűkült. A pártnak "a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyzeti előnyének kényszerű tudomásulvételével" kell megtalálnia a helyét. 

Az európai parlamenti képviselő felidézte: az EMNP-t alkotó politikusok 1990 óta a Fidesz partnereiként tevékenykedtek, akkor is, amikor ebből nem származott semmilyen előny, amikor mások Gyurcsány Ferenccel és a szocialistákkal, megint mások pedig a Jobbikkal keresték a kapcsolatokat. Tőkés László "Semjén-doktrínaként" említette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az RMDSZ-kongresszuson tett kijelentését, mely szerint semmi sem fogadható el, ami az RMDSZ-t gyengíti. Úgy vélte: az RMDSZ önmagát gyengíti, amikor "az EMNP-t kizárja, és a Magyar Polgári Pártot (MPP) magához öleli", és amikor elutasítja azt, hogy a kis pártokkal választási koalíciót alkotva induljon az európai parlamenti választásokon. 

Tőkés László óva intette a küldötteket attól, hogy elragadja őket a "mozgalmi hév" vagy a "tehetetlenségből fakadó frusztráció" és "önkritikára képtelenül mindenért a leköszönő elnökséget hibáztatnák". Úgy vélte: tetszetős a változás a megújulás, a fiatalítás jelszava, de a párt politikai irányvonalán nincs mit változtatni. A fiatalítás önmagában nem, csak többletértékekkel együtt vezethet eredményre - fogalmazott. 
 

A küldöttgyűlésre Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is üzenetet küldött. Mindannyian méltatták az EMNP szerepét a magyar nemzetpolitikában. 

Izsák Balázs SZNT-elnök arra használta fel a köszöntést, hogy felkérje Tőkés Lászlót és Szilágyi Zsoltot, tegyenek közösen látogatást az EU Régiók Bizottsága elnökénél, és tájékoztassák a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt harminc év bebizonyította, a kis lépések politikája nem vezet eredményre. Önrendelkezésre van szükség, és ennek a kivívása jó lehetőség "a jobboldali, nemzetben gondolkodó erők" összefogására. A pártelnök "a baráti együttműködésben bízva" kívánt tisztánlátást kitartást és erőt az EMNP-nek. 

A kongresszust a Dél-Tiroli Szabadság párt két képviselője Cristian Kollmann és Sven Knoll is köszöntötte. Elmondták: a területi autonómiáért harcoló erdélyi magyarok példának tekintik a dél-tiroli modellt, de ők is példaként tekintenek arra, hogy az erdélyi magyarok megkapták a magyar állampolgárságot. Pártjuk azért harcol, hogy a dél-tiroliak is rendelkezzenek osztrák állampolgársággal és szavazati joggal.

Szilágyi Zsolt: az EMNP számít a hagyományos szövetségeseire

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) továbbra is számít hagyományos szövetségeseire, Tőkés Lászlóra, a Fideszre, az erdélyi Magyar Polgári Pártra (MPP) és a Székely Nemzeti Tanácsra (SZNT) - jelentette ki Szilágyi Zsolt pártelnök az EMNP országos tisztújító küldöttgyűlésén tartott beszámolójában szombaton Nagyváradon.

Az elnöki tisztségért újrainduló Szilágyi Zsolt megismételte: az EMNP keresztény, konzervatív, az autonómia iránt elkötelezett, értékcentrikus, párbeszédre nyitott, föderalista pártként határozta meg magát. Hozzátette, a párt Tőkés László értékrendjét követi. 

Kijelentette: a párt nem mondhat le arról a stratégiai partnerségről, amelyet a Fidesszel épített ki, és amely a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) évről évre történő megszervezésében ölt testet. Azt is hozzátette azonban, hogy tudomásul kell venni, a migránsválság átrendezte Európa politikai térképét, és a Fidesz politikájában is új irányt adott.

Szilágyi Zsolt óriási fegyvertényként említette, hogy a párt háttérintézményeiként működő "demokráciaközpontok" a legutóbbi magyarországi választások során az erdélyi levélszavazatok 45 százalékát gyűjtötték össze és juttatták célba. 

Az SZNT-vel kialakított jó viszony eredményének tekinti, hogy az EMNP az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagpártjaként nemzetközi támogatást szerzett az SZNT által kezdeményezett nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek. 

A Magyar Polgári Párthoz fűződő viszonyról elmondta: "egy a múltunk és egy a jövőnk, még akkor is, ha a jelenünk nem az". Úgy vélte: a másik kis párthoz való viszonyt azon modell szerint kell fejleszteni, amelyet Székelyudvarhelyen és Szentegyházán alakítottak ki, és amely a két székelyföldi városban a két párt közös jelöltjét juttatta a polgármesteri székbe. "A közös munka és a közös eredmények hozhatják vissza azt a bizalmat, amely egykor megvolt" - jelentette ki.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) fenntartott viszonyról szólva sajnálatosnak nevezte, hogy a szövetség részéről nincs készség az együttműködésre. Kijelentette: ha a választási koalíciót elutasító RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos küszöböt az európai parlamenti választásokon, a szövetség egyedül fogja viselni ezért a felelősséget. 
    Szilágyi Zsolt kiemelte: a párt nyitott a kapcsolatokra az erdélyi román pártokkal is, és jó kapcsolatokat épített ki sikeres román polgármesterekkel. Úgy vélte: nem kell félni ezektől a kapcsolatoktól. Ha egy párt tudja, hogy mit akar az összefogástól, azzal nem veszélyezteti a párt identitását. 
    Leszögezte: a bizalmat meg kell őrizni, a vitákat nem a párt ellenében, hanem a közös ügyek képviseletében kell lefolytatni.
    A párt küldöttgyűlésén szombat este zárt ajtók mögött választják meg a párt új elnökét a folytonosságot támogató és a változást sürgetők közül. A tisztségre jelölt öt politikus közül Soós Sándor alelnök és Nagy Pál Hargita megyei elnök a változást, Szilágyi Zsolt jelenlegi elnök, Toró Tibor ügyvezető elnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök pedig a folytonosságot képviseli.

Csomortányi Istvánt választották a párt elnökévé 

A politikai folytonosságot képviselő Csomortányi Istvánt választotta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökévé a párt országos küldöttgyűlése szombaton Nagyváradon - közölte az MTI-vel a párt sajtóosztályának képviselője. 

Csomortányi István, aki eddig a párt Bihar megyei szervezetét vezette, rendkívül szoros csatában győzte le a változásokat akaró Soós Sándort, a párt eddigi alelnökét. A leadott 170 szavazatból Csomortányi 84, Soós 83 szavazatot kapott, három szavazatot érvénytelennek találtak.

A küldöttgyűlés nyilvános része után zárt ajtók mögött kezdődött el a tisztújítás. A párt megyei szervezetei öt politikust jelöltek a tisztségre, de végül csak Csomortányi István és Soós Sándor mérkőzött meg. 

A folytonosságot képviselő jelöltek közül Szilágyi Zsolt leköszönő elnök és Toró Tibor ügyvezető elnök Csomortányi javára, a változást akaró két politikus közül pedig Nagy Pál Hargita megyei elnök lépett vissza Soós Sándor javára. 

Az elnök megválasztása után a küldöttgyűlés az elnökség tagjainak a megválasztásával folytatódik.