Határon túl

Szili Katalin: Romániának példát kellene mutatnia a kisebbségek sorsát illetően

„Nemcsak gesztusokat, hanem száz év távlatából konkrét lépéseket is tenniük kell”

Példát kellene mutatnia az őshonos kisebbségek sorsát illetően Romániának az EU soros elnökeként - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az M1 aktuális csatornán szerdán. 

Hozzátette: az erdélyi magyar kisebbségek ügyében minden negyedévben egyeztettek a helyi magyar politikai és civil szervezetekkel Kolozsváron. 2018 elején autonómianyilatkozatot írtak alá az erdélyi magyar pártok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt ás az Erdélyi Magyar Néppárt. Ebben rögzítették, hogy a tömbben élő magyarság számára területi autonómiát, a többi számára kulturális autonómiát kell biztosítani - fejtette ki Szili Katalin.

Elmondta: a dokumentumban szerepelt a kisebbségi és az oktatási törvény ügye is. Ezekben a kérdésekben Romániának - az EU soros elnökeként - nemcsak gesztusokat, hanem száz év távlatából konkrét lépéseket is tennie kell - hangsúlyozta Szili Katalin.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom