Határon túl

Szavazásra biztatják a vajdaságiakat

Pásztor István: Precedensértékű lesz a kvótareferendum

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) arra buzdítja a vajdasági magyarokat, hogy vegyenek részt a kötelező befogadási kvótákról tartandó október 2-i népszavazáson – közölte a Pannon RTV a honlapján hétfőn.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a szabadkai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a kötelező betelepítésről szóló referendum precedensértékű, mert megmutatja: egy szuverén állam mennyire engedi meg, hogy más országok beleszóljanak ügyeibe, s hogy állampolgárai kikkel éljenek együtt.

A VMSZ arra szeretné buzdítani a vajdasági magyarokat, hogy - akárcsak két évvel ezelőtt a parlamenti választáson - vegyenek részt a voksoláson. "Arra fogjuk biztatni őket, hogy a nemet karikázzák be, ugyanis meggyőződésünk, hogy a fejünk fölött senki nem dönthet arról, kivel éljünk együtt" - hangsúlyozta Pásztor. A VMSZ elnöke szerint ebben a pillanatban úgy tűnhet, hogy ez Magyarország belügye, ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy "nemzeti ügyről" van szó.

Magyarország alaptörvénye úgy rendelkezik, hogy abban az esetben érvényes egy népszavazás, ha a választásra jogosult magyar állampolgároknak több mint a fele érvényesen szavazott. Így először válik lehetővé, hogy a visszahonosított külhoni magyarok is véleményt nyilvánítsanak egy magyarországi népszavazáson. Szerbia esetében mintegy 150 ezer vajdasági rendelkezik magyar állampolgársággal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom