Határon túl

Soltész Miklós a nagyváradi katolikus és református püspökkel együtt biztatott az igen szavazatra

„Ha vannak is feszültségek a két ország között, biztató, hogy a magyar és a román politikai vezetés nagy többsége hasonlóan látja ezt a kérdést”

 A család fogalmáról tartandó hét végi romániai népszavazáson való részvételre, és igenlő szavazat leadására biztatott szerdán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár a Böcskei László római katolikus püspökkel, Csűry István református püspökkel és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselővel közösen tartott tájékoztatón rendkívül fontosnak tartotta az összefogást, amely a referendum kapcsán a román ortodox, a magyar katolikus és protestáns egyházak között kialakult. Liviu Dragneát, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét idézve jelentette ki: ha vallási fanatikusnak minősül az, aki szerint "a családot egy férfi és egy nő, valamint - ha isten is úgy akarja - gyermekek alkotják", akkor vállalni kell ezt a minősítést. Az államtitkár idézte a magyar alkotmány családra vonatkozó megfogalmazását, és úgy vélte: ha vannak is feszültségek a két ország között, biztató, hogy a magyar és a román politikai vezetés nagy többsége hasonlóan látja ezt a kérdést. 

Soltész Miklós a demográfiai kérdés megoldását tartotta az egyik legnagyobb kihívásnak Európában. Megjegyezte: erre más-más válaszokat adnak Európa országai. Vannak országok, amelyek bevándorlókkal, mások viszont a család megerősítésével kívánják pótolni a fogyó népességet. Hozzátette: az Európai Uniót a zsidó-keresztény gyökerekre építették létrehozói, és a zsidó-keresztény kultúrában a család alapját a férfi és nő házassága képezi. 

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök bátorságra intett, hogy ki-ki merje vállalni a hagyományos családmodell melletti elkötelezettségét. Ferenc pápa két évvel ezelőtti Amoris laetitia kezdetű állásfoglalásából idézte: "keresztényként nem mondhatunk le a házasság bemutatásáról azért, hogy ne sértsük a jelenkori érzékenységet, hogy divatosak legyünk, vagy hogy az erkölcsi és emberi romlás láttán el ne fogjon a kisebbrendűségi érzés". 

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke a házasság bibliai alapjaira utalva arra buzdított, hogy ki-ki vegyen részt és szavazzon igennel a hét végi népszavazáson, és vigyen magával még tíz embert. "Ha lehet Magyarországon miért ne lehetne nálunk is megtenni mindazt, amit a családért meg kell tenni" - fogalmazott a püspök. 

Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: az RMDSZ részvételre és lelkiismeret szerinti szavazásra buzdított, ő azonban az igen szavazatra biztat. A parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kötelező a lakcím szerinti szavazókörben leadni a szavazatot, aki nem tartózkodik otthon, ezt bárhol megteheti. 

Az október 6-7-én megrendezendő referendum sikere esetén Romániában úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő házasságán" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a "házastársak" fogalom szerepel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom